НОВИНИ

Деница Николова: Предвиждаме по-широко обществено обсъждане на бъдещите проекти за градско развитие

деница николова предвиждаме широко обществено обсъждане бъдещите проекти градско развитие
bnt avatar logo
от БНТ
14:56, 13.05.2020
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Проектите за градско развитие, които ще получат европейско финансиране чрез програмата за регионално развитие в следващия програмен период, ще бъдат подлагани на по-широко обществено обсъждане със заинтересованите страни. По този начин целим да получим повече градивни решения и по-широка подкрепа.

Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова при участието си във студентска видеоконференция на тема: "Съвременни концепции за развитие на интелигентни градове“, организирана от Катедра "Регионално развитие“ на Университета за национално и световно стопанство.

Според зам.-министър Николова инвестициите за превръщането на градовете ни в интелигентни центрове трябва да са концентрирани върху широко дебатирани проектни идеи, които предвиждат бъдещето развитие. "Интелигентните решения за развитие на градовете или на която и да е област в икономическия и социален живот идват най-вече от младите хора, които не са обременени с миналото и са извън рамките на стандартното мислене. Ето защо изпълнението на регионалната и градска политика в бъдеще, свързана с внедряване на интелигенти решения, трябва да въвлича повече заинтересовани страни, посочи Деница Николова.

В момента развитието на "умните градове“ се свързва основно с изграждане на устойчив градски транспорт, екологична градска среда и ефективна градска инфраструктура, които допринасят за по-висок стандарт на живот и по-качествени социални и икономически услуги. "Приоритетите ни в регионалната политика са много тясно свързани с градското развитие, защото все по-голям брой от населението се концентрира в градовете“, посочи още Николова. Според официалната статистиката около 70% от населението на ЕС е концентрирано в градовете, а тенденцията предвижда този процент да бъде достигнат и в световен мащаб. "Това крие и своите рискове, защото с нарастване на урбанизацията ще срещаме и предизвикателства като прекомерна употреба на ресурси, натоварен трафик, социални неравенства, осигуряване на достъпна и качествена жилищна среда. Ние трябва да отговорим адекватно със съответните политики и финансови ресурси, които дават решение на тези проблеми“, отбеляза пред участниците Николова.

По думите й ефективното въвеждане на концепциите за развитие на интелигентни градове има потенциала да реши наболелите проблеми на околната среда, икономиката, транспорта и инфраструктурата. Ще се насърчават проекти, които предлагат модерни и иновативни решения и в които администрация, бизнес и гражданско общество работят в екип. Важно е проектите за интелигентни градове да включват планове за осигуряване на прозрачност и достъпност на гражданите, като това може да стане отново чрез използването на модерните технологии – портали за данни или мобилни приложения, така че жителите да са наясно с новите възможности.

Николова каза още, че извънредното положение в страната е повлияло положително върху въвеждането на електронното управление. "За няколко седмици преодоляхме неща, които в миналото се преодоляваха с години. Затова приветстваме всички инициативи, които могат да допринесат за интелигентно управление на нашите градове, като повече дигитални възможности“, каза още тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рибари откриха труп на жена в Панчаревското езеро
Рибари откриха труп на жена в Панчаревското езеро
"С БНТ на училище": Вижте програмата за 14 май
"С БНТ на училище": Вижте програмата за 14 май