НОВИНИ

Депутатите обсъждат два антикорупционни законопроекта

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:45, 07.12.2022 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Народното събрание обсъжда на първо гласуване два законопроекта, свързани с антикорупционното законодателство. Първият е законопроект за противодействие на корупцията с вносители съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков и група народни представители.

Вторият е законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности и е внесен от Министерския съвет.

Вижте и още във включването на Десислава Маркова.

"Трябва да успеем да излезем от спиралата, в която тези органи, които вече натрупаха определена история в България, биват обвинявани или за бухалка или за чадър. За да се случи това трябва да има вътрешни механизми, включително и чрез номинацията на членовете на тези органи. Да се избира цялостно 5-членният състав на тази комисия от НС - значи да се избира от мнозинството", заяви Крум Зарков - служебен министър на правосъдието.

"Ние вярваме,че никой не е над закона. И вярваме, че както премиерът, главният прокурор, така и президентът трябва да бъде в неговия обхват. Вярваме, че най-демократичният начин е НС да избира членовете на новата комисия", заяви Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме Промяната".

"Първият съществен недостатък на предлагания от МС законопроект е свързан с предлаганата структура и начин за избиране на членове на комисията. Липсва юридическа логика в нормативните решения за членове на комисията да се назначават съдии от ВАС и ВКС", заяви Рая Назарян от ГЕРБ.

"Създаването на един орган не е никаква гаранция, че ще се пребори с корупцията. Особено когато създаването на орган намирисва на байпас на други органи", коментира Йордан Цонев от ДПС.

"Смятаме, че и двата законопроекта са писани като поръчка набързо на коляно и са пренесли механично глави от действащия досега закон за борба с корупцията", допълни Цвета Рангелова от "Възраждане".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илияна Йотова призова партиите у нас да не използват Шенген за политически цели
Илияна Йотова призова партиите у нас да не използват Шенген за политически цели
Над 150 души са ранени при влакова катастрофа в Испания
Над 150 души са ранени при влакова катастрофа в Испания