НОВИНИ

Депутатите удължиха срока за внасяне на Бюджет 2024

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
11:47, 29.09.2023
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
депутатите удължиха срока внасяне бюджет 2024
Слушай новината

На свое заседание бюджетната комисия в парламента е разгледала предложение за удължаване на срока за внасяне на държавния бюджет, това съобщи Тошко Йорданов от ИТН. Така на практика се удължава срокът, в който Асен Василев е длъжен да внесе в парламента проекта на бюджет за следващата година.

Вчера стана ясно, че Делян Добрев от ГЕРБ, Венко Сабрутев от ПП-ДБ и Йордан Цонев от ДПС предлагат подготовката на новия бюджет за 2024 г. да се отложи заради предстоящите местни избори.

Представители на управляващото мнозинство и ДПС предлагат срокът за внасянето на бюджета в парламента да се отложи до 15 ноември. Този срок важи както за държавния бюджет, така и за тези на Националната здравноосигурителна каса и Държавното обществено осигуряване, както и за ключови документи като средносрочната тригодишна прогноза.

По закон Бюджет 2024 трябва да бъде изготвен, обсъден от Тристранен съвет, одобрен от правителството и внесен в Народното събрание до края на октомври. Сроковете за представяне на бюджет вече две години също не се спазват. Бюджетът за 2023 г. беше приет едва в края на юни след близо 24-часово заседание. Пред журналисти Делян Добре коментира сега, че се надява най-късно до средата на декември бюджетът за следващата година да бъде приет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освободен е директорът на училище "Найден Геров" в Пловдив
Освободен е директорът на училище "Найден Геров" в Пловдив
Легендарният баскетболист Атанас Голомеев ще бъде почетен на турнира "БУБА Къп Емануил Божков"
Легендарният баскетболист Атанас Голомеев ще бъде почетен на турнира "БУБА Къп Емануил Божков"