НОВИНИ

Две жилищни сгради и 250 артефакти разкриха археолозите в Червен

две жилищни сгради 250 артефакти разкриха археолозите червен
bnt avatar logo
от БНТ
14:24, 18.08.2021
Чете се за: 01:25 мин.
У нас
Слушай новината

Завърши археологическият сезон на Средновековния град Червен край Русе. Проучванията се проведоха в рамките на месец с финансовата подкрепа на Министерството на културата с научен ръководител Светлана Великова от Русенския музей. Изследваната площ обхваща 80 квадратни метра.

Усилията на екипа се фокусираха върху зоната, разположена южно от църква № 16. Там се установиха етапите на жилищно застрояване в края на 14 – началото на 15 век. Разкриха се две сгради с цялостно запазени по четири стени и останки от по-ранни застроявания. В една от тях частично е открито избено помещение с дълбочина 2,10 м.

Проучени са и две нови съоръжения, които са врязани в скалната основа. Някои специалисти ги определят като останки от тъкачни станове, използвани от жителите на средновековния град.

В резултат от проучването са придобити 240 находки, сред които сребърни и медни монети от управлението на цар Иван Шишман през 14 в., железни токи, бронзови копчета и железни инструменти. Сред находките е изкусно изработена ажурна висулка, част от нагръден накит.

Репортер: Венета Николова
Снимки: Регионален исторически музей- Русе

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
413 лв. ще е линията на бедност у нас догодина
413 лв. ще е линията на бедност у нас догодина
Световният рекордьор Цанко Цанков организира международен плувен маратон в Бургас
Световният рекордьор Цанко Цанков организира международен плувен маратон в Бургас