Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

ЕЦБ: Преди еврото, България да стабилизира икономиката си

от БНТ
15:20, 13.07.2020
Чете се за: 00:42 мин.
По света
ецб еврото българия стабилизира икономиката
Снимка: БГНЕС

България и Хърватия все още имат работа по стабилизирането на икономиките си и подобряването на техните институции, преди да се присъединят към еврото, коментира членът на борда на Европейската централна банка Фабио Панета.

Реформите, предприети от двете страни, няма да поправят всички дисбаланси и уязвимости, пред които са изправени, и е необходим по-голям напредък за подобряване на управлението, тяхната правна рамка и цялостното качество на институциите, допълнва Панета, цитиран от Ройтерс.

Зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви: "Това, което е важно сега е, че докато е в ERM II България трябва да изпълни критериите от Маастрихт, свързани с бюджетния дефицит и дълга. По отношение на фискалните критерии страната вече е постигнала напредък, но трябва да бъдат изпълнени критериите, свързани с инфлацията и в дългосрочен план критериите, свързани с лихвите.

България трябва да покрие и законодателните критерии и по-специално независимостта на централната банка трябва да е напълно в синхрон с изискванията на еврозоната. Във всеки случай страната трябва да бъде поне две години в чакалнята на еврозоната, преди да започне оценката на изпълнението на маастрихстките критерии", подчерта Домбровскис.

Припомняме ви, че двете държави бяха приети в петък в механизма ERM-2, чакалнята за влизане в Еврозоната, и могат да се присъединят към валутния съюз през 2023 година.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Алекс Лазаров записа победа в Белград
Алекс Лазаров записа победа в Белград
Вместо на Бузлуджа – БСП с митинг на 25 юли пред Министерския съвет
Вместо на "Бузлуджа" – БСП с митинг на 25 юли пред Министерския съвет