НОВИНИ

ЕК представи стратегия за борба с антисемитизма в ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:48, 05.10.2021
Чете се за: 03:20 мин.
По света
европейската комисия въвежда нов инструмент мониторинг
Слушай новината

Европейската комисия представи днес първата по рода си стратегия на ЕС за борба с антисемитизма и насърчаване на начина на живот на евреите. Според Брюксел в Европа се забелязва обезпокоителното нарастване на антисемитизма.

В стратегията са представени мерки, съсредоточени върху предотвратяване на всички форми на антисемитизъм и борба с тях, защита и насърчаване на начина на живот на евреите в ЕС и образование, научни изследвания и поддържане на паметта за Холокоста.

Девет от десет евреи в ЕС са на мнение, че антисемитизмът в страната им е нараснал, като според 85% това е сериозен проблем. За да се справи с това, Комисията ще мобилизира средства на ЕС и ще съдейства на държавите членки за изготвянето и изпълнението на национални стратегии. Комисията ще подпомогне създаването на европейска мрежа от еврейски организации за премахване на незаконно онлайн съдържание, проповядващо омраза. Комисията ще си сътрудничи с бизнеса и ИТ дружествата за предотвратяване на незаконното предлагане и продажба онлайн на свързани с нацизма символи, сувенири и книги.

38% от евреите са обмисляли възможността да емигрират, защото не се чувстват в безопасност като евреи в ЕС. За да могат евреите да се чувстват в безопасност и да участват пълноценно в европейския живот, Комисията ще предостави финансиране от ЕС за подобряване на защитата на обществени места и молитвените домове. Следващата покана за представяне на предложения ще бъде публикувана през 2022 г., като ще бъдат предоставени 24 милиона евро. Държавите членки също се насърчават да използват помощ от Европол във връзка с действия за борба с тероризма както онлайн, така и офлайн.

За да насърчи начина на живот на евреите, Комисията ще вземе мерки за съхраняване на еврейското наследство и за разпространяване на повече информация за живота на евреите и тяхната култура и традиции.

Понастоящем всеки 20-и европеец никога не е чувал за Холокоста. За да поддържа паметта за случилото се, Комисията ще подкрепи изграждането на мрежа от места, които са били свидетели на Холокоста, но невинаги са известни, например скривалища или места за разстрел. Комисията ще подпомогне също така нова мрежа от млади европейски посланици, които да насърчават поддържането на паметта за Холокоста. С финансиране от ЕС Комисията, в сътрудничество с държавите членки и научната общност, ще създаде европейски център за научни изследвания по въпросите на съвременния антисемитизъм и начина на живот на евреите. С цел да привлече вниманието върху еврейското наследство, Комисията ще прикани градовете, кандидатстващи за титлата „европейска столица на културата“ да проучат историята на живеещите в тях малцинства, в това число историята на еврейската общност.

Стратегията ще се изпълнява през периода между 2021 г. и 2030 г. Комисията приканва Европейския парламент и Съвета да подкрепят изпълнението на стратегията. Тя ще публикува подробни доклади за изпълнението ѝ през 2024 г. и 2029 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празни рафтове в магазин в центъра на Лондон
Празни рафтове в магазин в центъра на Лондон
Правителството на Румъния падна след вот на недоверие
Правителството на Румъния падна след вот на недоверие