НОВИНИ

ЕК заплаши да наложи санкции на Майкрософт

заплаши наложи санкции майкрософт
bnt avatar logo
от БНТ
15:26, 17.05.2024
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Европейската комисия заплаши Bing (групата на Microsoft) с финансови санкции, предаде АФП.

Санкциите ще бъдат наложени ако групата не отговори на исканията на Комисията относно рисковете от дезинформация, свързани с функциите на изкуствения интелект (ИИ) на търсачката. Тъй като до европейските избори остават само няколко седмици (6-9 юни), Брюксел оказва натиск върху големите цифрови платформи да ограничат рисковете от манипулиране на общественото мнение.

На 14 март Комисията поиска от Microsoft да обясни рисковете, породени от функциите на Bing за генеративен ИИ, по-специално "Copilot in Bing" и "Image Creator by Designer". Тя обаче все още не е получила цялата поискана информация.

Тези ИИ са заподозрени, че разпространяват фалшиви отговори на въпроси на потребителите ("халюцинации"), както и изкуствено генерирани или модифицирани снимки, видеоклипове или звуци, които изглеждат като истински ("дълбоки фалшификати").

Брюксел се опасява, че подобно съдържание може да стане вирусно, да заблуди избирателите и да наруши Регламента за цифровите услуги (РЦУ), който влезе в сила миналата година.

Особено Русия редовно е обвинявана в опити за манипулиране на общественото мнение в западните страни чрез популяризиране на фалшифицирана информация в социалните мрежи.

Поради това ЕК нареди на Microsoft да предостави информацията, поискана по силата на РЦУ. Регламентът задължава големите цифрови платформи като Bing да оценяват рисковете, свързани с техните услуги, и да приемат мерки за намаляването им.

Сега компанията трябва да предостави исканата информация до 27 май.

Ако Bing не отговори в рамките на срока, Комисията може да наложи глоби в размер до 1 % от световния ѝ оборот и периодични наказателни плащания в размер до 5 % от дневния ѝ световен оборот.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът на Словакия беше опериран за втори път
Премиерът на Словакия беше опериран за втори път
Георги Иванов и Борислав Попов взеха участие в 74-ия Конгрес на ФИФА
Георги Иванов и Борислав Попов взеха участие в 74-ия Конгрес на ФИФА