НОВИНИ

Ексклузивно: Светът ще види полета на "Артемис 1" през български камери

Създателят им Петко Динев говори специално пред БНТ от космическия център "Кенеди"

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
14:23, 29.08.2022 (обновена)
6341
Чете се за: 06:05 мин.
САЩ
ексклузивно светът види полета артемис български камери
Слушай новината

Светът е в очакване на полета, който поставя началото на програмата "Артемис" - или в превод Артемида. С нея НАСА има амбицията да върне хората на Луната и то само след три години - през 2025 година.

НАСА отмени полета на мисията "Артемис 1"

Мисията "Артемида 1" е без хора, ще продължи 42 дни, като два пъти ще прелети изключително близо до Луната. Програмата "Артемида" е продължение на програмата "Аполо", с която на Земния спътник стъпва първият човек. Целта на програмата на НАСА е да върне астронавтите на Луната през 2025 година.

14 камери, създадени от българи и монтирани върху ракетата, ще покажат на света движението ѝ, а на НАСА ще дадат ключова информация за полета. Създател на камерите е българинът Петко Динев, който чака този ден от седем години. През 2015 започва работа по проекта, а едва днес ще види реализирането му.

Той даде специално интервю за БНТ от космическия център "Кенеди", докато се подготвяше изстрелването на ракетата. С него разговаря Цветелина Йорданова.

"След тестове беше решено, че нашите 14 камери са подходящи да бъдат монтирани на ракетата носител и да следят за правилното функциониране на ракетата - отделянето на степените, изгарянето на горивото и освобождаването на спътника "Орион" - това е новата спускаема капсула, с която НАСА се надява през 2025 година с ракетата "Артемис" да изпрати петима души на Луната. И след това през 2030 с полети до Марс", сподели Петко Динев.

По думите му камерите са монтирани по тялото на ракетата и ще следят за отделянето на степените и отделянето на двата странични двигателя.

"Така наречените бустъри, така че всички снимки, които ще се виждат от гледна точка на ракетата, ще бъдат направени с нашите камери. И те имат доста сериозна отговорност, защото ако регистрират нещо, което не е наред, при следващите полети това трябва да бъде оправено. Камерите са конструирани от мен, аз съм главният конструктор, механиката и корпусите са направени в България, платките, от които са направени камерите, са наситени в България, платките са конструирани от българин и са сглобени в нашия офис във Флорида, където също работят българи в производството, така че можем да кажем, че тук има изцяло българско участие. Това са 22-ма души в България и 10 души във Флорида", допълни Петко Динев.

БНТ: Вие къде ще се намирате по време на изстрелването?

"Точно пред ракетата. Аз съм на най-близкото възможно разстояние, където може да бъде допуснат човек, това е на 4 километра от ракетата и в момента гледам как пълнят горивото, току-що приключиха пълненето на течния водород в големия резервоар, след малко ще приключат с кислорода", добави Петко Динев.

Той припомня, че последният полет на подобна ракета е бил през 1973 година - ракетата "Сатурн" от програмата "Аполо".

"Това е най-голямата ракета, която някой е строил. Ракетата е висока 100 метра. Основният резервоар на гориво събира два милиона литра течен водород, така че това е нещо колосално. Това ще бъде нещо невероятно, тук сме много развълнувани, ние сме с групата на инженерите, тъй като ни позволяват да правим тестове на новите уреди, които правим за НАСА, ние работим с тях от 15 години. С този проект започнахме 2015 година да се занимаваме. 2017 година приключиха тестовете и камерите бяха приготвени. В Космоса всичко отнема време, защото трябва всичко да бъде проверено многократно, защото имаме само един шанс и за да сме сигурни, че когато ракетата бъде изстреляна всичко ще бъде наред и целта ще бъде изпълнена", разказа още Петко Динев.

"Артемис 1" e първата ракета, която ще бъде изстреляна по тази програма и тя ще бъде използвана за всички следващи полети. Мисията ще бъде 42 дни.

"Спускаемата капсула "Орион" също е нова. Мисията ще бъде с полети около Луната. Спускаемата капсула няма да кацне на Луната, тя ще се завърти няколко пъти около нея и на 2 октомври се планира приводняване в Тихия океан. В нея има три манекена, които със сенози ще следят какво е натоварването, параметрите на средата, така че доста сериозна мисия", каза още Петко Динев.

40 минути преди старта НАСА отмени полета на мисията "Артемис 1", който трябваше да бъде днес след 17.30 часа българско време. Прричината е проблем с единия двигател.

Следващите възможни дати за изстрелване са 2 и 5 септември.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защитник от Бразилия пристигна в Локомотив София
Защитник от Бразилия пристигна в Локомотив София
Националките по волейбол с трета загуба от европейския шампион Италия
Националките по волейбол с трета загуба от европейския шампион Италия