НОВИНИ

ЕС и Великобритания ще продължат преговорите за търговско споразумение

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
13:57, 13.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:35 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Преговорите за сключване на търговско споразумение между ЕС и Великобритания продължават следващата седмица в Брюксел. Това обяви днес председателят на Евроепейската комисия Урсула фон дер Лайен след телефонен разговор с британския премиер Борис Джонсън. Миналата седмица двамата посочиха днешния ден като крайна дата за постигане на споразумение.

Очакваше се днес да бъде обявен край на преговорите. Вече няма време, а евродепутати започват да роптаят, че дори няма да има време за ратифициране на споразумение, ако такова бъде сключено. Шансовете обаче намаляват.

Урсула фон дер Лайен - председател на Европейската комисия: Тази сутрин проведохме ползотворен и конструктивен разговор с Борис Джонсън. Обсъдихме основите неразрешени въпроси. Нашите преговорни екипи работят денонощно през последните дни. И въпреки изтощението след почти една година преговори, въпреки факта, че крайните срокове бяха пропуснати няколко пъти, ние и двамата смятаме, че в този момент е отговорно за направим допълнително усилие. Упълномощихме нашите преговарящи да продължат разговорите и да видят дали е възможно постигането на споразумение, дори и на този късен етап. Преговорите продължават, тук в Брюксел.

Борис Джонсън - премиер на Великобритания: Виждам, че има някои сериозни и много, много трудни въпроси, които разделят Обединеното кралство и Евросъюза. Най-доброто за всички е да продължим работата, свършена през последните четири години и половина. Огромен обем от подготвителни дейности по пристанищата, навсякъде във Великобритания, за търговия по правилата на Световната търговска организация.

Преходният период след Брекзит изтича на 31 декември. Три са проблемните области, по които двете преговарящи страни не могат да постигнат споразумение.

ЕС е готов да предложи на Лондон търговско споразумение без мита и квоти, но изисква от Великобритания мерки, които да гарантират, че няма да има нелоялна конкуренция.

Брюксел иска британците да се ангажират и да не променят законодателството си в областта на околната среда, трудовото право, фискалната прозрачност, държавната помощ. Лондон е категорично против това.

Лондон и Брюксел не могат да се разберат за механизма за уреждане на различията - за арбитражен съд в случай на нарушение на споразумението за бъдещите им отношения, както е предвидено в други търговски договори по света.

Но има едно разногласие - идеята за клауза, за която настоява ЕС, която ще позволи в случай на нарушаване на част от споразумението, да се наложат санкции в друга различна област. Ако например Великобритания не спазва споразумението за риболова, ЕС би могъл да наложи мита върху автомобилите ѝ.

Европейците искат да обвържат всяко споразумение за риболова с цялостното икономическо споразумение, но Великобритания отказва.

Рибарите от няколко страни членки на ЕС искат да запазят достъпа си до британските води, в които има много риба. Двете страни са непоколебими в позицията си - Лондон иска тотален контрол върху водите си с договорени квоти всяка година, а Брюксел иска достъп на ЕС в британски води.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пулев обичан и хулен след загубата на “Уембли”
Пулев обичан и хулен след загубата на “Уембли”
България 5-а в Европа по спортна гимнастика
България 5-а в Европа по спортна гимнастика