НОВИНИ

Утре е крайният срок за споразумение по Брекзит. Ще има ли сделка?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
09:18, 12.12.2020
Чете се за: 01:19 мин.
По света

Лидерите на Великобритания и ЕС предупредиха, че е малко вероятно постигане на търговско споразумение за Брекзит до утре. Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен призна, че липса на договореност е най-вероятният изход от "трудните преговори".

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че Евросъюзът трябва да направи "голяма промяна" в позицията си по основните спорни теми за риболовните права в британски води и правилата за конкуренция.

Крайният срок в неделя беше определен от Джонсън и фон дер Лайен след месеци безрезултатни преговори по търговско споразумение. Ако то не бъде постигнато и ратифицирано от двете страни до 31 декември, Великобритания и Евросъюзът ще наложат мита върху стоките си на огледален принцип. Това вещае повишаване на цените и редица други промени.

Борис Джонсън, ремиер на Великобритания: Надяваме се, че напредък може да бъде постигнат, но трябва да ви кажа, че е много, много вероятно да отидем на решение, което, според мен, ще е прекрасно за Великобритания. Ще можем да правим точно каквото искаме от 1 януари. Очевидно това ще е нещо различно от целта, която искахме да постигнем, но без съмнение тази страна може да се подготви.

Борис Джонсън е провел заседание на "Даунинг стрийт" 10 с висши представители за обсъждане на плановете за сценарий без сделка.

На продължаващите преговори Евросъюзът не желае да даде на Великобритания безмитен достъп до неговите пазари, като в същото време Островът прилага свои стандарти по отношение на продуктите, трудовата заетост и субсидиите за бизнеса, обобщава БиБиСи.

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК: Позициите остават различни по фундаментални въпроси.

Брюксел предупреждава, че без свободен достъп на европейския флот до британски води, рибарите от Обединеното кралство ще загубят специалния си достъп до пазарите на континента. Лондон твърди, че достъпът до негови води и бизнес регулацията е въпрос на суверенитет.

Двете страни се разминават по въпроса и дали Европейският съд трябва да урежда бъдещи двустранни търговски спорове.

Хайко Маас, министър на външните работи на Германия: Вярваме, че постигането на споразумение е трудно, но все още възможно. Ще продължаваме да преговаряме като Евросъюз, докато прозорецът остава отворен. Искаме споразумение, което е в интерес на народите на Европейския съюз, но и на Великобритания. И мисля, че това е възможно.

Евросъюзът отхвърли искането на Борис Джонсън за заобикаляне на Комисията и преки преговори с лидерите на Франция и Германия. Брюксел е заявил, че дискусиите може да минават единствено през главния преговарящ на Общността Мишел Барние.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Навършват се 82 години от рождението на Невена Коканова
Навършват се 82 години от рождението на Невена Коканова
Съдът отхвърли опита за отмяна на изборните резултати в четири щата на САЩ
Съдът отхвърли опита за отмяна на изборните резултати в четири щата на САЩ