НОВИНИ

Фандъкова: Общината осигурява над 400 млн. лв. собствени средства за разширението на метрото

йорданка фандъкова обмисляме вечерен час ресторантите кафенетата софия
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:07, 22.07.2021
Чете се за: 01:57 мин.
Регионални
Слушай новината

Столична община осигурява над 400 млн. лв. собствени средства за разширението на метрото към „Слатина“ и „Подуяне“. Заложените 360 млн. лв. в Плана за възстановяване и устойчивост са съфинансиране само на 47% от стойността на двата участъка с обща дължина 9 км. Това се казва в позиция на кмета на София Йорданка Фандъкова.

"Навсякъде в Европа столиците и големите градове, които изграждат метро, получават съфинансиране за него от националния бюджет или европейски програми. Метрополитените са национални стратегически обекти, които никой град, независимо от неговите финансови способности, не може да изгражда сам. Виена, която беше давана за пример от г-н Пеканов за това, че изгражда сама метро, го прави с 50% финансиране от националния бюджет и 50% от община Виена", подчертава Фандъкова.

"9 европейски държави са заложили финансиране за метрополитените си в техните Плановете си за възстановяване и устойчивост. Сред тях са Франция, Белгия, Португалия, Италия, Испания – държави и респективно столици с много по-големи финансови възможности от България и София се стремят да защитят европейски средства за разширение на метромрежата си.

Желанието на г-н Пеканов първоначално да извади метрото на София от Плана за възстановяване, а после да намали средства за него и за София в българския план катастрофира в примера на останалите европейски държави, които не воюват със своите столици."

Столична община ще изпрати възражения срещу изключването на 4 проекта за изграждане на канализация в малки населени места – Волуяк, Ботунец, Кремиковци-Сеславци и Панчарево-Кокаляне", казва още Фандъкова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Благоевград отмени бонуси на общински служители
Кметът на Благоевград отмени бонуси на общински служители
Създадоха нова дирекция за правата на пациентите
Създадоха нова дирекция за правата на пациентите