НОВИНИ

Февруари е бил най-топлият в съвременната история на човечеството (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от Мирослава Кирилова
09:36, 07.03.2024
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Миналият месец е бил най-топлият февруари в света, съобщи климатичната служба на ЕС, предаде Би Би Си. По този начин се удължава серията месечни рекорди до девет поредни.

През всеки месец от юни 2023 г. насам се наблюдават нови температурни върхове за конкретното време от годината. Морската повърхност на света е най-горещата в историята, а ледът в Антарктика отново достигна екстремно ниски нива.

По данни на синоптиците средната температура на въздуха през февруари е била 13,54 градуса по Целзий, което е увеличение с 0,81 градуса от средната температура през втория месец от годината в периода от 1991 до 2020 г. и с 0,12 градуса повече от средната температура през февруари 2016 г., когато за последно беше счупен рекордът.

Температурите все още се повишават от метеорологичното явление "Ел Ниньо" в Тихия океан, но основният двигател за повишаването на температурата в света е човешката дейност.

"Задържащите топлината парникови газове недвусмислено са главният виновник", подчертава проф. Селесте Сауло, генерален секретар на Световната метеорологична организация.

Концентрациите на въглероден диоксид са на най-високото си ниво от два милиона години насам, съобщи климатичната служба на ООН, и отново са се увеличили с почти рекордни нива през последната година.

Февруари 2024 г. е бил с около 1,77 градуса по Целзий по-топъл от „прединдустриалните“ времена – преди хората да започнат да изгарят големи количества изкопаеми горива, коментира службата на ЕС за изменението на климата „Коперник“.

Изменението на климата доведе до особено тежки горещини в Западна Австралия, Югоизточна Азия, Южна Африка и Южна Америка.

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юрген Клоп потвърди: Салах е здрав и готов за игра
Юрген Клоп потвърди: Салах е здрав и готов за игра
Арда продаде Тунгара в Южна Корея
Арда продаде Тунгара в Южна Корея