НОВИНИ

Пролетно време в края на февруари в централните и западните части на САЩ (СНИМКИ)

Властите издадоха предупреждения за пожари

пролетно време края февруари централните западните части сащ снимки
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:32, 26.02.2024
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Топъл фронт пренесе пролетно време в голяма част от САЩ, в обикновено един от най-студените месеци в годината, и накара хората да излязат на открито, за да се насладят на приятните температури, но също така доведе до повишена опасност от горски пожари, предаде Асошиейтед прес.

Според Националната метеорологична служба в Омаха, щата Небраска, температурата вчера е надхвърлила 18,3 градуса по Целзий, а средната температура за това време на годината е около нулата.

"Това е вторият най-топъл февруари в Омаха за 154-те години история на регистриране на температурите. И има вероятност да подобрим рекорда още утре, когато очакваме температура от около 26 градуса", заяви метеорологът Михаела Уд.

Въпреки че по-топлите от обичайното температури може да са осигурили почивка от суровите зимни условия, хората, излезли, за да се радват на хубавото време, имат и някои притеснения. Националната метеорологична служба съобщи за високи температури, ниска влажност с ветрове, които на места са с пориви над 56 км/ч, и суха зимна растителност, затова издаде предупреждения за опасност от пожари в 11 щата.

Предупреждения за пожари бяха издадени в части от щатите Ню Мексико, Колорадо, Тексас, Оклахома, до Канзас, Небраска, Южна Дакота и на изток до Айова, Илинойс и Мисури. В близките щати, включително части от Арканзас, Минесота и Уисконсин, също имаше опасни метеорологични прогнози заради повишена опасност от пожари, сочат данни на метеорологичната служба.

Според Уд, необичайно ранното затопляне може да е сигнал за предстоящи проблеми. Центърът за климатични прогнози твърди, че има повишена вероятност за по-високи от обичайните температури и по-ниски от обичайните валежи в региона до края на лятото.

"Ако нещата продължат по този начин, може да се върнем към суша и това ще бъде голяма тревога, особено що се отнася до риска от пожари", каза тя.

Необичайно топлите условия накараха много хора да излязат навън, за да прекарат време в паркове, да измият колите си и дори да започнат да се грижат за тревните площи. В Чикаго хората, които обикновено са облечени в зимна екипировка заради пословичните зимни ветрове в града, се разхождаха по бреговете на езерото Мичиган с тънки якета или дори с къси панталони и тениски.

Очаква се затоплянето да доведе до рекордно високи температури, каза Уд. Но до утре вечер студен фронт ще върне зимата, а до сряда в централната част на страната ще има температури под нулата и сняг.

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха мъж от София за незаконно притежание за защитени видове птици
Задържаха мъж от София за незаконно притежание за защитени видове птици
Вижте руските шпиони, които са пребивавали у нас (СНИМКИ)
Вижте руските шпиони, които са пребивавали у нас (СНИМКИ)