НОВИНИ

Фирми от железопътния товарен превоз напът да фалират

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
21:40, 09.01.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Високите цени на електрическата енергия поставят в риск от фалит много фирми за жп товарен превоз. Затова секторът настоява за различни мерки, но до този момент са успели да договорят с министерството само 50% намаляване на инфраструктурните такси.

Но несигурността около цените на електрическата енергия забавя сключването на годишни договори между жп компаниите и техните клиенти.

"Годишни договори, компаниите правят декември, такива сега не са подписани, тъй като никой не знае дали ще бъде на печалба или на загуба", казва Мартин Янев от клъстър "Зелен транспорт".

От транспортното министерство за сега са отворени за дискусии и търсят решение.

"Има затруднение при сключване на договори с клиенти, но причината е високата цена на тока. Няма други причини освен тези. Но ние считаме, че със самите договори те биха могли така да регламентират взаимоотношенията с клиентите си, за да не работят на загуба", обясни Илия Илиев, зам.-министър на транспорта.

Заместник-министърът обясни, че държавата не може да се меси в търговските отношения и напомни, че жп секторът е напълно либерализиран. Основните клиенти обаче са доставчици на стоки с големи обеми, които имат сравнително малка добавена стойност.

А това не позволява да се прехвърлят разходите и към крайния потребител. Така транспортирането на суровини като метали, цимент, торове и други обемни товари може да се окаже предизвикателство.

"Затова е възможно част от големите производители да спрат част, да свият много обемите и да скъса веригата на доставки. Това ще доведе до лавинообразно покачване на цените, тъй като ще свие много производства. Намериха се работещи решения, така че няма причини да спрат превозите има абсолютна равнопоставеност между превозвачите, така че не очаквам някакви катаклизми в тази насока", каза д-р Иван Петков от ВТУ "Тодор Каблешков".

До края на месеца се очаква и намаляване на инфраструктурните такси.

"Ще предложим на Министерство на финансите да включи в бюджета средства, за да компенсираме инфраструктурните такси с до 50%. намаление. Това мисля, че много добре ще облекчи разходната част на превозвачите. Няма да бъде за сметка на Национална компания ЖП инфраструктура", поясни зам.-министър Илиев.

Тепърва обаче Министерството на транспорта ще се заеме с наслоените с години проблеми в железопътните превози. Дори и намалени с 50%, таксите няма да съживят железопътния превоз - той отново ще е два пъти по-скъп от автомобилния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нотингам изхърли Арсенал от ФА Къп
Нотингам изхърли Арсенал от ФА Къп
Предупреждение от първа степен за валежи е в сила за 10 области
Предупреждение от първа степен за валежи е в сила за 10 области