НОВИНИ

Франция спечели смесената щафета на 4 по 6 километра на световното по биатлон в Нове Место

Ерик Перо, Кентен Фийон Майе, Жюстин Бреза-Буше и Жулия Симон изминаха трасето за 1:09:24.4 час.

Франция
Снимка: Facebook: Biathlonworld
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
20:45, 07.02.2024
Чете се за: 03:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Франция спечели златните медали в смесената щафета на 4 по 6 километра, първи старт от световното първенство по биатлон в чешкия зимен център Нове Место.

Ерик Перо, Кентен Фийон Майе, Жюстин Бреза-Буше и Жулия Симон изминаха трасето за 1:09:24.4 час с 9 допълнителни патрона и една наказателна обиколка. За "сините" това е трета титла в историята след 2009 и 2016 година.

След първите два поста при мъжете Франция оставаше на втора позиция след Германия, след това Бреза-Буше време в наказателен рунд, но накрая носителката на Големия кристален глобус при жените за миналия сезон Жулия Симон беше категорична в бягането и в стрелбата и донесе титлата за своя тим.

"Невероятна публика е тук, просто е навсякъде. Направихме много силно отборно състезание. Жюстин беше много добра на бягането и аз трябваше да довърша започнатото от тима. Наслаждавах се на последната обиколка. Чувството е неописуемо", каза Жулия Симон след победата.

Състезанието се проведе при много тежки условия при постоянен дъжд и мек сняг, което затрудни биатлонистите.

На второ място остана защитаващият титлата си тим на Норвегия Тарей Бьо, Йоханес Тингнес Бьо, Каролине Кнотен и Ингрид Тандреволд с пасив от 45.2 секунди с 8 допълнителни патрона. Те не успяха да завоюват златото за пети пореден път.

Бронзовите медали спечели Швеция (Себастиан Самуелсон, Мартин Понсиулома, Хана Йоберг и Елвира Йоберг) на 1:01.7 минута с 10 допълнителни патрона. Норвегия и Швеция не влязоха в наказателен рунд.

Тимът на Германия, който водеше след половината състезание, завърши на пета позиция на 1:30.9 минути с 9 патрона и една наказателна обиколка.

Щафетата на България в състав Благой Тодев, Владимир Илиев, Валентина Димитрова и Лора Христова завърши на 22-о място с пет допълнителни обиколки, с 14 допълнителни патрона и на 9:21.6 минути след победителите от Франция.

Тодев влезе в един наказателен рунд, Илиев и Христова - по два, а единствено Димитрова стреля само с три допълнителни патрона в двете си стрелби.

Три отбора бяха затворени с обиколка и не завършиха надпреварата - Румъния, Япония и Република Корея.

Световното първенство по биатлон продължава със спринта на 7.5 км за жени на 9 февруари от 18.20 часа.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов отстрани британец на старта на тенис турнира в Нотингам
Димитър Кузманов отстрани британец на старта на тенис турнира в Нотингам
Катар - Йордания е финалът на Купата на Азия
Катар - Йордания е финалът на Купата на Азия