НОВИНИ

Франция спечели смесената щафета на световното първенство по биатлон, българите останаха 17-и

Кентен Фийон-Майе и Лу Жанмоно изминаха трасето за 36:21.7 минути и използваха само три допълнителни патрона

Франция, биатлон
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
20:36, 15.02.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Франция триумфира в единичната смесена щафета на световното първенство по биатлон в чешкия зимен център Нове Место, а тимът на България завърши на 17-а позиция.

Кентен Фийон-Майе и Лу Жанмоно изминаха трасето за 36:21.7 минути и използваха само три допълнителни патрона. Така те донесоха втора титла за Франция при щафетите на шампионата след тази в класическата смесена на 4 по 6 км.

"За втори път участвам в единична смесена щафета и за мен тази титла е нещо невероятно", каза Фийон-Майе.

"Последната стрелба беше много луда, а като това състезание беше много стресиращо за мен. Радвам се, че завърши по отличен начин", добави Жанмоно.

На второ място са италианците Лиза Витоци и Томазо Джакомел на 24.6 секунди с пет допълнителни патрона. Първите два отбора не допуснаха наказателен рунд. За Витоци това е трето отличие от Нове Место след златото в индивидуалната дисциплина на 15 км и среброто в преследването на 10 км.

Третата позиция заеха норвежците Йоханес Тингнес Бьо и Ингрид Тандреволд с пасив от 27.4 секунди със 7 допълнителни патрона и с една наказателна обиколка. Бьо пропусна шанса да спечели 20-и златен медал в кариерата си от Световни първенства и да изравни постижението на своя легендарен сънародник Оле Ейнар Бьорндален.

Щафетите на Франция и на Норвегия се движеха една до друга през цялото състезание, но на последния пост и на последната стрелба Тандреволд въртя една обиколка и това костваше титлата на Норвегия.

Българският тим в състав Благой Тодев и Валентина Димитрова завърши на 17-о място на 2:50.4 минути с осем допълнителни патрона и една наказателна обиколка на Димитрова на последен пост. Тодев направи отличен старт, стреля без грешка на първи пост и предаде 12-и, но след това българите загубиха пет позиции и финишираха 17-и.

Световното първенство по биатлон продължава в събота с щафетите 4 по 6 км за жени и 4 по 7.5 км за мъже.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неймар поднови тренировки
Неймар поднови тренировки
Бум на заразените с коклюш у нас
Бум на заразените с коклюш у нас