НОВИНИ

Гореща вълна в Австралия, расте рискът от пожари

Австралия - горещини
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:23, 24.12.2023
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Големи части от Австралия днес са обхванати от гореща вълна, поради което властите предупреждават за висок риск от пожари в много части на обширната територия на щата Западна Австралия, предаде Ройтерс.

Националната метеорологична служба обяви гореща вълна за Западна Австралия - съседен щат на Северната територия и щата Куинсланд. Предупрежденията са, че температурите в някои региони може да достигнат около 45 градуса по Целзий.

В Пърт, столицата на Западна Австралия, най-големия щат в страната, прогнозата е за максимална температура от 35 градуса по Целзий, което е с повече от пет градуса над средната стойност за декември.

Този месец източната част на Австралия беше изпепелена от феномена Ел Ниньо, при който необичайно високите температури на водите на Тихия океан предизвикват горещи вълни, циклони, суши и горски пожари.

В Западна Австралия днес горяха повече от 20 пожара, съобщи щатската агенция за извънредни ситуации на сайта си, включително неконтролиран пожар край Пембъртън, град с около 5000 жители, на около 320 км южно от столицата на щата Пърт.

От министерството на пожарната и аварийната безопасност съобщиха, че през последните пет дни около 1000 огнеборци се борят с пожарите в много райони на Западна Австралия.

Голяма част от източното крайбрежие на Австралия се очаква да бъде засегната от проливни дъждове, като синоптиците издадоха предупреждения за наводнения и силни гръмотевични в неделя за части от Ню Южен Уелс, най-населеният щат в страната със столица Сидни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима от задържаните моряци от кораба "Верила" са криминално проявени
Трима от задържаните моряци от кораба "Верила" са криминално проявени
Лудогорец с интерес към полузащитник от ДР Конго
Лудогорец с интерес към полузащитник от ДР Конго