НОВИНИ

Григор Димитров заслужи място на четвъртфиналите след труден успех

За Димитров победата е 41-ва от началото на сезона.

Станко Димов
от Станко Димов
00:05, 18.10.2024
Чете се за: 04:17 мин.
Спорт
два дни късно григор димитров довърши започнатото зизу бергс
Снимка:
Слушай новината

Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на турнира на твърди кортове в зала в Стокхолм (Швеция), който е от категория АТР 250. Най-добрият български тенисист се наложи с 2:0 сета над французина Куентен Алис, в отделните части 7:6 (1), 6:3 след 1:40 часа игра.

В петък бившият №3 в света, шампион в турнира от 2013 г., ще срещне швейцареца Доминик Щрикер в спор за място на полуфиналите. Срещата ще бъде последна от програмата на централния корт и отново ще започне около 22:00 часа наше време.

За Димитров това беше 18-та победа в турнира в Швеция, където през годините има инкасирани и 8 поражения.

Григор Димитров не започна срещата добре и първи допусна пробив. Това се случи в четвъртия гейм, когато след бекхенд в аут българинът отстъпи подаването си – 1:3. Последва светкавичен пробив и брейкът беше наваксан, след което и резултатът изравнен за 3:3. Изключителна драма се разигра в десетия гейм, когато сервирайки при 4:5 Димитров трябваше да спасява три сетбола, два от които последователни (15:40). След маратонски гейм обаче, приключил с ас по правата на сметката на бившия №3 в света, резултатът беше изравнен за 5:5.

В крайна сметка изходът на първата част трябваше да се реши в тайбрек, в който Димитров поведе с 6:0 точки и след печеливш удар от форхенд сложи точка на спора за 7:1 след 64 минути игра.

Първи до точки за пробив през втория сет стигна Димитров. В шестия гейм българинът на два пъти беше на крачка от брейк, но в ключовите моменти началният удар на Алис идваше на помощ и французинът успя да съхрани подаването си (3:3).

Пробивът все пак стана факт в осмия гейм, когато след дълбок слайс ретур Димитров поведе с 5:3, след което сервирайки си подпечата място на четвъртфиналите.

„Той сервираше страхотно. Настина съм много щастлив, защото денят беше много дълъг. Благодаря за подкрепата. Знам, че следващият ми противник е здрав физически и играе агресивен тенис. Всеки мач е труден, ще се подготвя по най-добрия начин. Много неща се случват зад сцената, хвърлям много труд. Вече 16 години съм в Тура и имам много опит. Тук съм си като у дома и е хубаво, че получавам още шансове да го правя“, коментира българинът в интервюто на корта.

За Димитров победата е 41-ва от началото на сезона. Българинът спечели първата си АТР титла именно в Стокхолм през 2013 г., като в турнира има и два загубени финала (2014, 2017). За последно той беше спечелил среща в надпреварата преди 7 години, след което загуби първите си мачове при участията си през 2019 и 2022 г.

Благодарение на успеха тази вечер Димитров съхранява и шансове за класиране на Финалите на АТР в Торино другия месец (10-17 ноември). За тази цел обаче, освен силно представяне в Стокхолм, българинът ще трябва да демонстрира такова и във Виена (АТР 500) и Париж (Мастърс 1000) в следващите две седмици, за да опита да се класира за втори път в кариерата си за надпреварата на 8-те най-добри през сезона, която спечели при дебюта си в нея през 2017 г., все още провеждайки се в Лондон.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал Мадрид отблъсна щурма на Панатинайкос (ВИДЕО)
Реал Мадрид отблъсна щурма на Панатинайкос (ВИДЕО)