НОВИНИ

Хамилтън изпревари Верстапен за триумф на Гран при на Бразилия

хамилтън изпревари верстапен триумф гран бразилия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:20, 14.11.2021
Чете се за: 02:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Люис Хамилтън показа защо е седемкратен световен шампион във Формула 1, след като спечели 19-ия кръг от настоящия сезон – Гран при на Бразилия, на пистата „Интерлагос“, и стопи от преднината на лидера в генералното класиране Макс Верстапен.

Британецът стартира днешното състезание от незавидната десета позиция, след като първо бе наказан с пет места на стартовата решетка за пета смяна на части на двигателя на своя Мерцедес, а след това бе дисквалифициран след първото си място в петъчната квалификация поради техническо нарушение, свързано със системата DRS на болида му. Хамилтън впечатли в Спринта, където завърши десети, а днес бе над всички, стартирайки ударно и ставайки трети за отрицателно време.

Верстапен изпревари спечелилия полпозишън съотборник на Хамилтън – Валтери Ботас, но с течение на състезанието колата на Ред Бул просто не беше конкурентна на Мерцедес по отношение на скоростта. Действащият световен шампион натискаше нидерландеца и в 59-та обиколка превзе първото място, като завърши с комфортен аванс пред Верстапен за така необходимата му победа. Трети на почетната стълбичка се нареди Ботас.

Топ 10 допълниха още Серхио Перес (Ред Бул), Шарл Льоклер и Карлос Сайнц (Ферари), Пиер Гасли (АлфаТаури), Фернандо Алонсо и Естебан Окон (Алпин) и Ландо Норис (МакЛарън). Хамилтън за първи път в кариерата си спечели състезание, стартирайки от десета позиция, след като преди това се беше качвал на подиума само веднъж при такова място на стартовата решетка – преди пет години в Сочи.

Преднината на върха в генералното класиране на Верстапен бе стопена на 14 точки, след като преди състезанието бе 21. Точка за най-бърза обиколка взе съотборникът на лидера в подреждането Перес. При конструкторите Мерцедес изпревари Ред Бул и води с две точки. До края на сезона във Формула 1 остават още три старта – в Катар (21 ноември), Саудитска Арабия (5 декември) и Абу Даби (12 декември).

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България е втора по медали на Европейското по кикбокс за кадети в Черна гора
България е втора по медали на Европейското по кикбокс за кадети в Черна гора
Румен Радев: На този балотаж ще се сблъскаме с картела на статуквото
Румен Радев: На този балотаж ще се сблъскаме с картела на статуквото