НОВИНИ

Хиляди българи участваха в Парада на България за 24 май в Чикаго

хиляди българи парада българия чикаго
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
08:32, 22.05.2023
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Хиляди българи участваха в Парада на България по случай 24 май, Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, който се проведе в Чикаго, САЩ.

Празничната инициатива се проведе със съдействието на кметството на Елк Гроув Вилидж в Илинойс и Генералното консулство на България в Чикаго, каза генералният ни консул там Светослав Станков.

Снимки: БГНЕС

Сред официалните гости бяха кметът на Елк Гроув Крейг Джонсън и Тами Милър, член на Борда на града. В парада взеха участие всички 13 български неделни училища в Чикаго, фолклорни ансамбли, културни центрове и родолюбиви организации.

"Кметът Джонсън обяви 24 май за Ден на България! Българите в Чикаго дадоха пример на своите сънародници по света, че могат да стоят обединени зад святата кауза, да пазят своите азбука, език, култура и традиции като израз на тяхната българска идентичност. Поклон пред българските учители по света, апостолите на българското знание и просвета, съзидатели на нашата духовност и себеосъзнатост като наследници на древен и велик народ. Поклон!", допълни Станков.

Сред специалните гости в Чикаго бяха цигуларят Свет Радославов, както и голямата звезда на българската поп музика Мария Илиева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силни времена и оспорвани надпревари предложиха трите дни от турнира за “Купата на кмета”
Силни времена и оспорвани надпревари предложиха трите дни от турнира за “Купата на кмета”
Състезание по сърф за кучета във Флорида
Състезание по сърф за кучета във Флорида