НОВИНИ

Христина Пенева е на полуфинал на Световната купа по скокове на батут във Варна

христина пенева полуфинал световната купа скокове батут варна
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
11:33, 08.10.2023
Чете се за: 05:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Христина Пенева се класира за полуфиналите на Световната купа по скокове на батут в Двореца на културата и спорта във Варна.

Възпитаничката на Станислав Стоянов преодоля квалификациите и влезе сред 24-е най-добри с 23-ти резултат след отлична първа комбинация. Оценката от 52.470 точки й беше достатъчна за да намери място сред състезателките, които утре ще се борят за място във финалите.

„Това състезание беше наистина силно. Аз този път съумях да изляза по-спокойна и да представя моята комбинация по-уверена, но със сигурност имам още какво да усъвършенствам и се надявам утре да съм по-спокойна в полуфинала и да дам 100% от себе си. Конкуренцията със сигурност е много подготвена на всички състезания. През цялата година битката е много тежка. Гледам да не се фокусирам върху точките за Олимпийските игри. Искам да правя максимално най-доброто, което мога, което съм тренирала и се надявам да сбъдна моята мечта да събера нужните точки за Игрите в Париж“, обясни Пенева.

При мъжете Мариян Михалев също изигра силно едната от двете си заложени комбинации и получи много добра оценка - 57.230 точки. Максим Ангелов и Мартин Димитров завършиха и двете си изигравания, но оценките 54.720 точки и 54.580 точки, които получиха, не успяха да им гарантират участие в полуфиналите, защото конкуренцията при мъжете е изключително силна. Михалев завърши 34-ти, Ангелов е 49-ти, а Димитров се нареди 51-ви.

„Имам още доста работа - основно стил и чистота. Трябва да работя и над височината, но за сегашното си състояние съм доволен от показаното. Във втората комбинация тръгнах доста по-силно и непремерено за тази скорост на тройното салто. Това ме заведе по диагонала и нямаше как да стане следващия елемент. Комбинацията не свърши добре. Мечтата ми е да се състезавам на олимпийски игри. Оценката ми за първата комбинация е най-високата за сезона до момента и съм доволен от показаното. Мотивацията ми е да се подготвя още по-добре за световното първенство и ако мога от там да взема олимпийска квота. Може би ще направим промени откъм усложняване на комбинацията, но все още не е 100% сигурно. Ако успея тази комбинация да я изчистя до такава степен, че да е конкурентоспособна, тогава мога да посмея да пробвам по-трудно съчетание. Вярвам, че всеки един състезател, за мен специално, с моите качества,е достижим, просто се иска много работа и много себеотдаване в залата.Това прави другите толкова добри. Те по цял ден са в залата и мислят само за това. Не правят нищо друго“, заяви след състезанието Мариян Михалев.

„Смятам, че показах може би 90 процента от това, което мога. Това, което съм работил по време на тренировки го показах тук. Имах притеснение, но то беше в рамките на нормалното. Моята цел са олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 година. Ще търсим със сигурност по-голяма височина, защото изпълнението ми и добро. Аз ще участвам на световното първенство в Бирмингам във възрастта 17-21 години, така че там смятам, че ще съм конкурентен“, сподели Максим Ангелов.

„Имам още над какво да работя. Аз съм доволен, че си скочих комбинациите. Можеше и по-добре, защото в началото много се отдръпнах на подскоците, на Цукахарата не можах да видя мрежата и от там всичко тръгна надолу и завърших зле на първото съчетание. Второто го изиграх доста по-добре. Мечтата ми да отида на Олимпиада. За световното първенство със сигурност ще имам промени в съчетанията. Ще ги усложним, най-вече във втората част“, допълни Мартин Димитров.


Най-високи оценки в пресявките записаха представителите на Китай. При жените води олимпийската шампионка от Игрите в Токио Сюеин Чжу с 57.320 точки, а при мъжете лидер е световният първенец Цзъсай Ван с 61.770 точки.

БНТ 3 ще излъчи финалите от Варна на живо от 16:00 ч.!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осъждаме всяка проява на агресия и насилие, пише Фандъкова до посланика на Държавата Израел
Осъждаме всяка проява на агресия и насилие, пише Фандъкова до посланика на Държавата Израел
Иво Балабанов пред БНТ: Понасъбра ми се през последната седмица, но съм щастлив съм от победата
Иво Балабанов пред БНТ: Понасъбра ми се през последната седмица, но съм щастлив съм от победата