Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Христо Мутафчиев с остра реакция след интервю на Вежди Рашидов пред БНТ

от БНТ
12:16, 11.05.2020
Чете се за: 01:12 мин.
У нас
христо мутафчиев остра реакция интервю вежди рашидов бнт
Снимка: БГНЕС

Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев отправи остри критики към Вежди Рашидов, след интервю, което бившият министър на културата даде пред БНТ и предаването "Денят започва с Георги Любенов".

Публикуваме пълния текст на позицията на Мутафчиев:

"В последните няколко часа ми се обадиха много гневни колеги с предложение и настояване към мен да поискам оставката на Вежди Рашидов като председател на комисията по Култура!

Първо, защото с думите си той обиди честта на нашата професия, наричайки актьорите „хора, които по цял ден готвят и перат в телевизионните студиа“. Второ, затова че се опитва да настройва изкуствата едно срещу друго, тъй като телевизиите канели само актьори в студиата си.

Нима Теодор Ушев не е съвременен художник с национално и световно значение, нима Теодосий Спасов не е музикант и композитор от световно измерение, нима Георги Господинов и Милен Русков не са автори, превеждани по цял свят! Това са творци с огромен смисъл за българската култура и винаги са добре дошли в телевизионните студиа. Всички тези личности са част от театъра, защото театърът е симбиоза между всички изкуства.

Лично съм обиден от думите на Вежди Рашидов, произнесени в ефира на БНТ.

Обиден съм, че като бивш министър на културата, с когото съм работил и с когото сме обсъждали и осъществявали идеи за подобряване стандарта на живот на всички наши колеги (нещо, което никога не съм крил), именно Вежди Рашидов като бивш министър на културата, който преди години вярваше в тази институция, в момента унищожава с лека ръка доверието към нея, подхърляйки уж небрежно, но смело риторичния въпрос: „За какво е това министерство?“.

Във времето, в което ти, Вежди беше начело на тази институция, строеше мостове, а днес взривяваш всичко, което самият ти сътвори! Защо?

Министърът на културата не е само „Аз! Аз! Аз...“. Министърът на културата, който и да е той, е само част от един огромен екип, той е част от нас. Ти също беше част от нас...

Да стреляш в гърба на войниците от своята армия, докато те водят битка с невидим и коварен враг, намирам за недостойно!"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Потушен е пожарът в старческия дом в Благоевград
Потушен е пожарът в старческия дом в Благоевград
Пловдивската полиция с препоръки за социална дистанция
Пловдивската полиция с препоръки за социална дистанция