НОВИНИ

Инцидентът с ракета в Полша: Какво се знае до момента?

bnt avatar logo
от БНТ
18:28, 16.11.2022
Чете се за: 11:20 мин.
У нас
Слушай новината

Двама души загинаха, след като ракета се разби в полско село. Според Варшава тя вероятно е изстреляна от украинската противовъздушна отбрана в отговор на руска атака. Няма доказателства, че става дума за умишлено нападение. Няма данни за готвена атака от страна на Русия срещу НАТО. Това съобщи генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг сред среща на посланиците на страните от Алианса.

Москва отрече съпричастност към инцидента. А Киев поска незабавен достъп до мястото на експлозията.

Няма конкретна заплаха за България. Това стана ясно след извънредно съвместно заседание на комисиите по външни работи и по отбрана, свикани заради инцидента.

Ето и хронологията на инцидента и реакции:

Малко преди 5 следобед на 15 ноември експлозия избухва в района на полското село Пшевдов в Източна Полша, близо до границата с Украйна. Загиват двама души. Вчера Русия извършваше масирани удари срещу различни градове в Украйна, но Москва отрече да е отговорна за инцидента и го определи като украинска провокация.

Двама загинаха при експлозия в Полша, има подозрения за паднали руски ракети. НАТО ще заседава утре

Полският премиер Матеуш Моравецки още снощи свика спешно заседание на правителствената комисия за национална сигурност и отбрана. Варшава засили охраната на въздушното си пространство и поиска свикване на заседание на НАТО, базирано на член 4 от договора на Алианса. Т.е. - съюзниците се срещат за консултации, когато става въпрос за заплаха за националната сигурност. Започна разследване на инцидента.

Полският президент Анджей Дуда проведе разговори с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и с президента на САЩ Джо Байдън. Дуда беше умерен пред медиите:

"Всички знаем, че през целия ден Русия обстрелваше Украйна с ракети, но нямаме никакви категорични доказателства към този момент, които да ни посочват кой е изстрелял ракетата. Уверен съм, че разследването ще ни даде повече яснота. Вероятно става дума за ракета руско производство", каза той.

След експлозията в Полша: Ще задейства ли Варшава член 4 на НАТО?

Рано тази сутрин се проведе извънредна среща на лидерите на страните от Г-20, ръководена от Джо Байдън. Пред журналисти американският президент заяви, че е рано да се твърди, че инцидентът е в резултат на руска ракета.

"С лидерите на страните от НАТО и Г-7 обсъдихме ситуацията в Европа. Единодушни сме, че е изключително важно да бъде направено пълно разследване на експлозията в Източна Полша до границата с Украйна. Изказваме своите съболезнования на близките на загиналите. Заедно ще решим какви стъпки да предприемем, след като имаме яснота от разследването. Съдейки по траекторията, е малко вероятно ракетата да е изстреляна от Русия", каза Байдън.

Русия заяви, че удари са нанасяни не по-близо от 35 километра от украинско-полската граница.

Москва твърди, че разпознава по снимки на отломките ракетата в Полша като украинска ЕС-300.

"Що се отнася до инцидента в Полша - Русия няма никакво отношение към него. Станахме свидетели на поредната истерична, безумна русофобска реакция, която не се основава на никакви реални данни. Високопоставени служители от различни държави правиха изявления без да имат никаква представа какво точно се е случило", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Песков обърна внимание на "доста сдържаната и значително по-професионална реакция" на американската страна и на американския президент Джо Байдън.

Според Киев, виновни са именно руските сили.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна - Алексей Данилов, написа, в Туитър, че иска незабавен достъп на украински специалисти до мястото на инцидента и прикани за съвместно му разследване. Киев е готов да предостави доказателства за руска следа, се казва още в поста.

НАТО: Инцидентът в Полша е от ракети от украинската ПВО, изстреляни в отговор на руска атака

След извънредното заседание на Съвета за национална сигурност на Полша стана ясно, че ракетата, която се разби в полско село, вероятно е изстреляна от украинската противовъздушна отбрана в отговор на руска атака. Няма доказателства, че става дума за умишлено нападение, каза полският президент.

Полша оттегли искането, което снощи беше изпратила, за задействането на чл. 4 на НАТО.

"Нищо, абсолютно нищо не показва, че това е било умишлена атака срещу Полша. Не е било ракета, насочена срещу Полша, целта не е била страната ни, това не е било атака срещу Полша. Важният въпрос - каква е била ракетата? Вероятно руска, вероятно произведена през 70-те години, от вида ЕС-300. Другият съществен въпрос - кой е отговорен за изстрелването ѝ? Към този момент няма доказателства, че тя е дошла от руска страна, но има много голяма вероятност ракетата да е използвана от украинските противовъздушни сили", каза Анджей Дуда.

Полският президент: Няма доказателства за умишлена атака срещу Полша

Според НАТО няма данни експлозията в Полша да се дължи на умишлени действия.

Няма данни и за готвена атака от страна на Русия срещу НАТО. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг сред среща на посланиците на страните от Алианса.

"Нашият предварителен анализ предполага, че инцидентът вероятно е причинен от украинска противовъздушна отбранителна ракета, изстреляна в защита на украинска територия срещу атаките с руски крилати ракети", каза Столтенберг.

Според него вината за инцидента не е на Украйна, а на Русия, която води незаконната си война срещу нея.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц призова да не се правят прибързани заключения след инцидента в Полша. Според турския президент Ердоган е важно, че Русия не е свързана с експлозията в Полша.

От Бали от срещата на върха на Г-20 председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че ЕС ще продължи да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

Реакции на световните лидери след експлозията в Полша

Няма конкретна заплаха за България.

Това е мнението на служебните министри на отбраната и външните работи, които бяха изслушани на извънредно съвместно заседание на ресорните парламентарни комисии.

Министърът на отбраната: Не очаквам конкретна заплаха за националната сигурност след инцидента в Полша

"В случая, доколкото виждам аз и от полска страна, и от американска страна, включително от българска, се говори за инцидент. Т. е. това е основната версия, която в момента се разглежда. Разглеждат се различни версии в посока руска ракета, изстреляна украинска и т. н. За сега основната версия, по която се работи е, че най-вероятно е украинска ракета, която е стреляна по конкретна въздушна цел, въздушна цел, най-вероятно руска ракета. Към момента това, което нашите съюзници коментират, а и предприемат като действие, е една спокойна позиция, без да изисква някакво усилване, повишаване на степен на готовност на въоръжените сили или усилване на източния фланг", каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

След заседанието на комисиите по външна политика и отбрана: Инцидентът в Полша не е целенасочена атака

И депутатите от всички парламентарни групи оцениха инцидента в Източна Полша като случаен, а не като целенасочен акт.

Политическите реакции в парламента след взрива край полско-украинската граница

Временно изпълняващият длъжността посланик на България в НАТО Златин Кръстев каза за БНТ, че засега няма нужда от допълнително подсилване на Източния фланг на Алианса.

Посланикът на България в НАТО пред БНТ: Засега няма нужда от допълнително подсилване на Източния фланг

"Вината за това не може да се търси в Украйна, която се отбранява, а е следствие на масираната атака срещу нея с различни видове оръжие - с крилати и балистични ракети, с дронове. Всяка противовъздушна отбрана би се объркала в една такава ситуация, камо ли подложената на стрес Украйна. Вчерашната атака е била най-голямата от месец октомври насам. В момента няма необходимост от усилване на източния фланг", каза Кръстев.

Снимки: БНТ, БГНЕС

Повече за ситуацията в Полша - вижте във видеото

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоилов разкри какво се случва в Левски и отсече: От 4-5 месеца не ходя щастлив на "Герена"
Стоилов разкри какво се случва в Левски и отсече: От 4-5 месеца не ходя щастлив на "Герена"
Над 5 милиона лева е откраднатата сума от инкасо автомобила в София
Над 5 милиона лева е откраднатата сума от инкасо автомобила в София