НОВИНИ

Военният анализатор Марк Вояджър: Инцидентът в Полша може да е един от много, ако НАТО не предприеме твърд курс спрямо Русия

bnt avatar logo
от БНТ
17:06, 16.11.2022
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

Инцидентът в Полша може да бъде един от много подобни, ако НАТО не предприеме по-твърд курс и не отправи силни сигнали към Русия. Това заяви в "Светът и ние" военният анализатор Марк Вояджър - бивш съветник на американската армия в Европа.

"Безспорно това беше един от най-напрегнатите моменти - след новините снощи за ракетния удар в Полша. Много анализатори на Запад дори го сравняват с напрежението около кубинската ядрена криза от 1962 г. Снощи имаше съмнения, че ако постъпят доказателства, че това е руска ракета и ударът е умишлен, Полша ще поиска задействане на чл. 4, а после и чл. 5 на НАТО, ако прецени че тази ситуация застрашава националната сигурност на Полша и Алианса", каза той.

Столтенберг: Инцидентът в Полша е от ракети от украинската ПВО, изстреляни срещу руски ракети

Ситуацията може да ескалира извън контрол в следващите дни и месеци, ако Русия продължи с атаките срещу украинските градове. В един момент би могло отново да има подобна ситуация, затова НАТО ще засили противовъздушната отбрана както в Полша, така и по целия Източен фланг, обясни Вояджър.

"Тук говорим за подсилване на вече съществуващите системи за ПВО, вероятно и американските системи "Пейтриът", които могат да се използват и за противобалистична отбрана, т.е. не само да свалят самолети или крилати ракети, а вече да могат успешно да поразяват цели, които се движат по балистична траектория - с много голяма скорост", коментира той.

Отдавана има искания НАТО да ще осигури поне частична защита на Украйна - например противоракетен чадър над западната част на страната. Гласовете в тази посока стават все по-силни, посочи анализаторът.

"Фактите за случилото се в Полша ще бъдат изяснени след публикуване на документацията и на данните - снимки на ракетата или ракети, които са паднали там. Много бързо ще стане ясно дали става дума за С-300 или за крилата ракета Х-101, която беше използвана в огромно количество при атаките срещу Украйна".

Според Вояджър руските удари срещу гражданската инфраструктура на Украйна са с цел тероризиране на населението, което да бъде оставено без електричество, интернет, вода и отопление на прага на зимния сезон.

"В този смисъл действията на Русия са терористични, бяха признати като такива от чешкия парламент, от балтийските държави. Тук има и едно недоволство на Путин от факта, че той е изолиран в геополитически план - не беше поканен на срещата в Бали на Г-20, която де факто вече е Г-19. Отстъплението от Херсон също е огромно унижение за русото командване, което съм убеден, че е допринесло за решенията на Путин", коментира Марк Вояджър.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адвокатът на протестиращите медицински сестри в Добрич: Стачката им не е ефективна
Адвокатът на протестиращите медицински сестри в Добрич: Стачката им не е ефективна
Лечева: Направен е опит 1.5 млн. лв. за зала за худ. гимнастика да бъдат насочени за други цели
Лечева: Направен е опит 1.5 млн. лв. за зала за худ. гимнастика да бъдат насочени за други цели