НОВИНИ

Посланикът на България в НАТО пред БНТ: Засега няма нужда от допълнително подсилване на Източния фланг

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:13, 16.11.2022
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Няма данни снощната експлозия в Полша, която отне живота на двама души да се дължи на умишлени действия. Няма данни за готвена атака от страна на Русия срещу НАТО.

Това съобщи генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг сред среща на посланиците на страните тази сутрин. Разследването на инцидента продължава.

Посланиците на страните от Алианса се събраха спешно тази сутрин, за да обсъдят мерките сред снощната експлозия в Полша близо до границата с Украйна, при която загинаха двама души. След разговорите генералният секретар Йенс Столтенберг заяви, че съюзниците следят внимателно ситуацията.

"Разследването на този инцидент продължава и трябва да изчакаме резултата от него. Но нямаме индикации, че той е резултат от умишлена атака. И нямаме индикации, че Русия подготвя нападателни военни действия срещу НАТО. Нашият предварителен анализ предполага, че инцидентът вероятно е причинен от украинска противовъздушна отбранителна ракета, изстреляна в защита на украинска територия срещу атаките с руски крилати ракети".

Според Столтенберг вината за инцидента не е на Украйна, а на Русия, която води незаконната си война срещу нея.

"На срещата днес съюзниците от НАТО изразиха своите дълбоки съболезнования заради погубения човешки живот. Те изразиха и своята твърда солидарност с нашия уважаван съюзник Полша. И бяха категорични, че ще продължим да подкрепяме Украйна в нейното право на самоотбрана. Русия трябва да спре тази безсмислена война", заяви Столтенберг.

Столтенберг: Инцидентът в Полша е от ракети от украинската ПВО, изстреляни срещу руски ракети

Временно изпълняващият длъжността посланик на България в НАТО Златин Кръстев каза за БНТ, че засега няма нужда от допълнително подсилване на източния фланг на Алианса.

"Вината за това не може да се търси в Украйна, която се отбранява, а е следствие на масираната атака срещу нея с различни видове оръжие - с крилати и балистични ракети, с дронове. Всяка противовъздушна отбрана би се объркала в една такава ситуация, камо ли подложената на стрес Украйна. Вчерашната атака е била най-голямата от месец октомври насам. В момента няма необходимост от усилване на източния фланг. Естествено понеже става въпрос за противоракетна и противовъздушна отбрана, може това да се прегледа допълнително, но няма срокове или решения, които да обосноват такава необходимост", коментира Кръстев.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц призова да не се правят прибързани заключения след инцидента в Полша.

"Трябва да изчакаме резултатите от разследването, след което публично да ги обявим. Всяко прибързано заключение за събитията, преди внимателното им разследване, е изключено, предвид сериозността на въпроса".

Според турския президент Ердоган е важно, че Русия не е свързана с експлозията в Полша.

"За нас е важно, че Русия казва, че няма нищо общо с този инцидент. Този факт и изказването на Байдън, че тези ракети не са руско производство, вероятно показва, че Русия не свързана с инцидента".

Столтенберг коментира още, че НАТО продължава да мобилизира допълнителна подкрепа за Украйна, особено различни видове противовъздушна отбрана. Алиансът предоставя системи за противодействие на безпилотни самолети, системи за защита срещу крилати ракети, балистични ракети и дронове.

От Бали от срещата на върха на Г-20 председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че ЕС ще продължи да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 5 милиона лева е откраднатата сума от инкасо автомобила в София
Над 5 милиона лева е откраднатата сума от инкасо автомобила в София
Великобритания и Ирландия обявиха съвместна кандидатура за Евро 2028
Великобритания и Ирландия обявиха съвместна кандидатура за Евро 2028