НОВИНИ

Италия тества преподаване с помощта на изкуствен интелект в училищата

италия тества преподаване помощта изкуствен интелект училищата
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:17, 14.09.2024
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

Италия тества преподаване с помощта на изкуствен интелект в училищата, за да повиши и разшири дигиталните умения на учениците и на преподавателите, предаде Ройтерс.

Министърът на образованието Джузепе Валдитара заяви тази седмица, че софтуер с изкуствен интелект, ще бъде тестван в 15 класни стаи в четири региона. Ако експериментът се окаже успешен, схемата ще бъде разширена.

Програмите за изкуствен интелект на таблетите и компютрите в класните стаи ще действат като "виртуални асистенти, които могат да улеснят обучението на учениците и да помагат на учителите да определят методите за все по-персонализирано образование", заяви министърът.

Италия има един от най-лошите резултати по отношение на основните цифрови умения измежду страните от ЕС, според статистическата агенция на блока Евростат, като се представя по-добре само от Латвия, Полша, България и Румъния.

Снимки: pixabay.com/

Италианската инициатива за изкуствен интелект в училищата идва в момент, в който министърът на образованието издаде и заповед за забрана на използването на мобилни телефони в класните стаи, дори за образователни цели.

Предишните опити за цифровизация на италианските училища се оказаха трудни, включително по време на ковид пандемията отчасти поради напредналата възраст на учителите, като повече от половината от тях са на и над 50 години, според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Италианският премиер Джорджа Мелони превърна темата за изкуствения интелект в една от водещите на тазгодишната среща на Г-7 в Пулия. В заключителното си комюнике, лидерите на Голямата седморка заявиха тогава, че ще задълбочат "сътрудничеството си за използване на ползите от изкуствения интелект и за управляване на рисковете от него.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карти на незаконните сметища в страната се правят от РИОСВ
Карти на незаконните сметища в страната се правят от РИОСВ