Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Иван Шишков предлага изменение на Закона за устройство на територията

bnt avatar logo
от БНТ
13:06, 31.05.2023
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
иван шишков предлага изменение закона устройство територията
Слушай новината

„Трябва да решим дали търсим законност или замитане. Това, което настойчиво предлагаме, е законност. Т.е. по законов ред да направим така, че да запазим изградените инфраструктурни обекти, но по законов ред, а не да забравим какво се е случило с тях.“ Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков на брифинг след днешното заседание на Министерския съвет. На него беше разгледано предложеното изменение на Закона за устройство на територията, с което се предлага търпимост за изградени в отклонение на нормите инфраструктурни обекти.

Министърът напомни, че за втори път се предлага промяна в закона с цел придобиване на търпимост за констатираните незаконни строителства във връзка с ремонта на пътища, част от магистрала „Хемус“ и язовирите.

Арх. Шишков подчерта, че не става въпрос за строителна амнистия за тези или сходни обекти. И обясни, че ако Народното събрание одобри този или подобен текст на Закона за устройство на територията, те ще бъдат изследвани, ще бъдат създавани строителни книжа и документи, за да има сигурност, че отговарят на нормите и на подробните устройствени планове.

„Продължавам да твърдя, че това е една изключително важна стъпка с цел да затворим тази срамна страница в строителството на инженерната инфраструктура на България, с която се установи, че държавата е станала възложител в периода 2018 - 2020 г. на голямо количество незаконно строителство“, каза министърът. И допълни, че с промяната в закона ще има сигурност, че за обектите, които не отговарят на нормите, ще има законово основание за издаване на разрешения за строеж, за да бъдат привеждани към тях.

„Надявам се този път депутатите да разберат колко е важно и да вървим в посока, в която можем да регламентираме строителния бранш по законен ред“, подчерта министър Шишков.

На въпрос за ремонта на жълтите павета регионалният министър посочи, че към този момент в МРРБ не е постъпило предложение от Столична община точно как ще бъде завършен този ремонт. Това, което е могло да направи и е направено от МРРБ, е да удължи срока за усвояване на парите от март до септември месец тази година. По думите му поведението на Столична община би трябвало да е отговорно, както и това на строителите, които са наети да изпълнят строителните дейности. Арх. Шишков изрази надежда да постъпи предложение, така, че всички софиянци накрая да се радват на добър и завършен ремонт.

„Искрено се надявам и до последния ден, докато съм регионален министър, ще помагам с каквото мога на Столична община. Веднъж, защото ни трябва качествен ремонт и втори път, защото е необходимо София да не загуби европейските пари“, коментира Иван Шишков. Той припомни, че основният двигател на процеса и възложител на строително-монтажните работи е Столична община.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слави Трифонов: Борисов трябва веднага да си даде имунитета
Слави Трифонов: Борисов трябва веднага да си даде имунитета
Плувци от 39 клуба ще участват на турнира Black Sea Cup във Варна
Плувци от 39 клуба ще участват на турнира Black Sea Cup във Варна