НОВИНИ

Изненадите в скейтборда: 13-годишни срещу 46-годишни

Скай Браун
bnt avatar logo
от БНТ
07:02, 26.07.2021
Чете се за: 04:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Най-необичайният спорт в програмата Токио 2020 може да надмине всички рекорди за минималната възраст на медалистите.

Англичанката Скай Браун е само на 13 години, но е една от големите звезди на Игрите. Тя има близо милион последователи в Инстаграм и няколко милиона долара под формата на спонсорски договори.

Новият спорт допринесе за няколко проблема в програмата на игрите. Първо, Браун получи тежка контузия миналата година, като баща ѝ дори призна: „Добре, че Скай изобщо оцеля!“ Фрактура в основата на черепа, на лявата ръка, плюс много натъртвания след падане. Но момичето се възстанови и сега се нарежда на трето място в световната ранглиста.

И второ, ако Скай, която на 12 юли навърши 13 години, вземе медал в Токио, тя ще стане най-младият медалист на Игрите от 1936 г. насам. Тя е най-младият професионален състезател по скейтборд, като в Токио ще представя Великобритания, независимо че е наполовина японка.

Скай Браун вече е ръкоположена за герой. Но малцина знаят, че всъщност тя няма да бъде единствената 13-годишна, която се бори за олимпийски медали.

В надпреварата по скейтборд има и 13-годишна японка Кокона Хираки. Със Скай са стари съпернички, доколкото възрастта го позволява.

Японката сега е на шесто място в световната ранглиста и има приличен шанс да се качи на почетната стълбичка. Хираки също е рекордьор - от 1968 г. в японския отбор не е имало толкова млади олимпийци. И трябва да се има предвид фактът, че Олимпиадата беше отложена с една година. Ако всичко вървеше по план, двете щяха да се състезават докато са с по една година по-млади.

Интересното е, че въпреки участието на двете млади момичета, скейтбордът не може да бъде обвинен във възрастова дискриминация. Заедно с тийнейджърите тук има много много възрастни участници.

"Най-старият" е 46-годишният датчанин Рун Глифберг. Спортистът, по прякор Датският разрушител, не е пропускал нито едно издание на X-Games от 1999 г., от които е спечелил цели 12 медала. Точно на същата възраст като Скай и Хираки.

Като цяло световният скейтборд все още не се отличава с голямо географско разнообразие. Лидерите във всички дисциплини са американци, бразилци и японци. Най-вероятно тези отбори ще си разпределят и четирите олимпийски комплекта медали.

Има и проблем с допинг контрола - не всички скейтбордисти са били много щастливи от този факт. И тук има необходимост от редовно попълване на информация за местонахождението на състезателите, както и най-важното - отказ от приемане на леки наркотици. В момента няколко звезди в скейтборда вече имат забрани заради употреба на марихуана.

Четири комплекта медали ще бъдат раздадени в този спорт - за мъже и жени в дисциплините "парк" и "стрийт". Само за сравнение това е повече от синхронното плуване или художествена гимнастика. Историческият първи медал в този спорт вече е факт, след като стана притежание на Юто Хоригоме от Япония.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посещенията на ресторанти във Франция - само срещу здравен пропуск
Посещенията на ресторанти във Франция - само срещу здравен пропуск
ЮНЕСКО премахна културния статут на британския град Ливърпул
ЮНЕСКО премахна културния статут на британския град Ливърпул