НОВИНИ

Как се отразява втората вълна върху бизнеса в Благоевград?

bnt avatar logo
от БНТ
07:21, 30.10.2020
Чете се за: 01:23 мин.
Регионални

Вече седмица нощните заведения в Благоевград са затворени. От сряда пък кафетата и ресторантите работят само до 21:00 часа. Броят на заразените с COVID-19 в града и в региона ежедневно расте, мерките се затягат, а от бранша прогнозират фалити, съкращения на персонала и намаляване на заплатите.

След като в края на лятото заведенията и баровете в Благоевград успяха да си поемат глътка въздух, през последните десетина дни броят на заразените тук расте драстично, ситуацията се влошава и все по-малко хора посещават заведения. В ресторант в един от големите квартали на Благоевград само за седмица клиентите са намалели с близо 70% .

"Мярката до 21:00 часа напълно ще ни довърши. Ние работим на ръба на оцеляването от доста дълго време и това ще ни довърши", каза Саша Лазарова, управител на ресторант.

Най-много клиенти идват в заведението за вечеря. Между 19:30 и 23:00 часа се правят най-големите обороти.

"Това 21:00 часа категорично ще съсипе втората смяна, няма да има нужда от втора смяна. Категорично ще се стигне до намаляване на персонала, до намаляване на работната заплата, макар че то вече няма накъде. Ние сме се свили до безобразие", каза Саша Лазарова, управител на ресторант.

И в центъра на Благоевград повечето заведения са празни.

От днес: Заведенията в Благоевград само до 21 ч. Има ли риск от фалити в бранша

Сериозен спад на клиентите отчитат през последните две седмици и в друг бар.

"Около 40%. В началото на август, септември работехме доста добре, вече се усещаше голям ръст и поработихме доста добре, но в момента е зле, то се вижда - градът е празен. Много хора се изплашиха от това нещо, този ръст на заболели и се надяваме скоро да отмине", каза Стоян Ангелов, бар-мениджър на заведение.

Засега никой от 13-те бармани, сервитьори и готвачи в заведението няма да бъде съкратен.

"В момента сме в непозната почва и трябва да видим в следващите няколко дни дали ще имаме нужда от намаляване на персонала", каза Стоян Ангелов, бар-мениджър на заведение.

В кухнята за съседно заведение работят Иван и още 4-ма готвачи.

"При нас мога да твърдя, че до преди десет дена беше много добре положението. Сега става така, че съвсем, съвсем рязък спад на нещата, а откакто вчера се обяви, че ще работим до 21:00 часа абсолютен спад, както на поръчките за доставки, така и в самия ресторант", каза Иван, готвач.

За да не се стига до съкращаване на служители в заведението, засега собственикът е решил да намали работното им време.

Вечерният час за ресторантите в Благоевград, поне засега, остава в сила до 10 ноември.

Автор: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли опасност от нулева година за студентите?
Има ли опасност от нулева година за студентите?
Монтират звукови бутони за пресичане на незрящи във Варна
Монтират звукови бутони за пресичане на незрящи във Варна