НОВИНИ

Какъв е истинският произход на коронавируса?

Снимка: pixabay.com/
bnt avatar logo
от БНТ
09:10, 28.05.2021
Чете се за: 03:25 мин.
Общество
Слушай новината

Истинският произход на коронавируса SARS-CoV-2 е един от въпросите, на който учените продължават да търсят отговор. Беше ли "изпуснат" от лабораторията в Ухан? САЩ отново ще разследват този въпрос. Президентът Джо Байдън е дал на тайните служби срок от 90 дни. Разговор по темата с журналиста Тодор Радев и Симеон Гаспаров от Чикаго.

"Искането на САЩ за повторно разследване в Китай се определя като политическа манипулация. Говорител на външно министерство в сряда по време на брифинг заяви, че Световната здравна организация е дала ясен отговор за реалния произход на вируса. Той прехвърли топката в САЩ, като каза, че трябва да се проведе подобно разследване там", заяви в "Денят започва" журналистът Тодор Радев.

Според Китай повторното вкарване в публичното пространство на тезата, че вирусът е "изпуснат" от лабораторията в Ухан, е нов опит за прехвърляне на вина и нова кампания за оклеветяване на страната.

В китайските медии се говори за нуждата да бъде спрян "политическият вирус", който пречи на света да се справи с COVID-19.

"Подобна размяна на реплики между Китай и САЩ за произхода на вируса не е нито нова, нито необичайна, тя трябва да се разглежда в контекста на цялостните им отношения, които в момента не са в най-добрия си период", допълни Тодор Радев.

В момента приоритет за ваксиниране в Китай е на хората над 60 години. По последни данни в страната са поставени близо 570 млн. дози ваксини.

СЗО: В Ухан е имало 13 различни щама на коронавирус

Над 70% от жителите в Пекин на възраст над 18 години вече са приключили ваксинацията си. В столицата има население над 22 милиона, 84% от тях са си сложили поне една доза ваксина. Според китайски експерти столицата е първият град, който ще постигне групов имунитет. Но въпреки това хората трябва да носят маски. Ограниченията за пътуване продължават да са в сила.

Журналистът Симеон Гаспаров коментира, че в САЩ има голям натиск над демократите от страна на републиканците да се продължи разследването.

Досега знаехме за два варианта за произхода на коронавируса. Единият е, че се е развил по естествен начин чрез животно, другият е чрез лаборатория.

"За първи път се заговори за трети вариант, който излезе в "New York Post", че вирусът е направен с цел да се пусне сред населението. Въпросителните са повече отколкото отговорите", добави Симеон Гаспаров.

"САЩ смята, че Китай не са сътрудничили напълно със Световната здравна организация. Имало е конфликт на интереси, в "Los Angeles Times" излезе детайлна информация", каза още Симеон Гаспаров.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емануил Йорданов: Трябва да се подобри контролът върху използването на СРС
Емануил Йорданов: Трябва да се подобри контролът върху използването на СРС
ЦИК: От юни може да се подава заявление за гласуване по настоящ адрес без електронен подпис
ЦИК: От юни може да се подава заявление за гласуване по настоящ адрес без електронен подпис