Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Каракачанов: По-голямата част от обществото ни подкрепя изграждането на силна и боеспособна армия

bnt avatar logo
от БНТ
16:57, 29.01.2021
Чете се за: 04:15 мин.
Сигурност и правосъдие
каракачанов голямата част обществото подкрепя изграждането силна боеспособна армия
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

„Българският народ винаги е обичал своята армия. По-голямата част от обществото ни подкрепя онези реформи, които отдавна бяха необходими, за да изградим една силна и боеспособна армия - надежден защитник на България. Служба тежка, но за сметка на това благородна и достойна“. С тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обърна към 137 военнослужещи в 61-а Стрямска механизирана бригада, които днес, 29 януари, тържествено положиха военна клетва.

„Въпреки всички трудности в последните десетилетия, всички политически безобразия, които бяха извършени спрямо Българската армия, чест ви прави, че избирате службата на своя народ и Родина. Не мога да ви обещая, че това, което ви предстои, ще бъде леко. Но съм убеден, че не само думите на клетвата, но и чувството на отговорност, което ви е довело в редовете на Българската армия, любовта към България ще правят службата ви по-лека“, каза още министър Каракачанов.

Тържественият ритуал по полагане на военна клетва се състоя на площад „Васил Левски“ в Карлово в присъствието на заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, командира на 61-а бригада бригаден генерал Деян Дешков, представители на местната власт, институции, както и близки на военнослужещите.

Генерал-лейтенант Цанко Стойков поздрави положилите клетва военнослужещи. От свое и от името на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов той ги приветства с „добре дошли“ в редиците на Българската армия и им пожела да вложат целия си потенциал от знания и способности в изпълнението на служебните си задължения.

„Военната клетва е най-важният тържествен ритуал в Българската армия и за всеки воин. Тържественото обещание, което ние – военнослужещите, даваме в началото на своята служба, е едновременно важен морален и законов акт. Той демонстрира безпрекословността на изпълнение на поетия дълг“, подчерта генерал-лейтенант Стойков. Той бе категоричен, че клетвените думи не остават запечатани само в спомена за този ден. „Те са с нас през цялото време. Особено в трудни и кризисни моменти, каквито има всеки в своята служба“, посочи заместник-началникът на отбраната.

Той подчерта, че положилите днес клетва военнослужещи встъпват в редовете на едно от най-важните формирования както за Сухопътните войски, така и за цялата ни армия. „61-а Стрямска механизирана бригада е с много важни задачи по трите основни мисии на Въоръжените сили. В нея с право служат подготвени и борбени офицери, сержанти и войници“, заяви генерал-лейтенант Стойков. Той призова военнослужещите да дадат всичко от себе си. „За да изградим заедно – с вас, с вашите командири и началници, една по-боеспособна и боеготова Българска армия“, заключи заместник-началникът на отбраната.

Командирът на 61-а Стрямска бригада бригаден генерал Деян Дешков също приветства военнослужещите.

„С полагането на военна клетва вие поставяте общото пред личното. От момента на нейното полагане се вричате във вярност на род и Родина. С нея изпълнявате обществения договор да се отзовете и да бъдете винаги подготвени“, каза бригаден генерал Дешков и призова: „Пазете честта на Българската армия в редиците на Сухопътни войски. Добре дошли в строя на 61-а бригада“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фотографи заснемат суровата прелест на Сибир и при -50°
Фотографи заснемат суровата прелест на Сибир и при -50°
29-ата българска антарктическа експедиция тръгва утре
29-ата българска антарктическа експедиция тръгва утре