НОВИНИ

Кирил Петков в "Панорама": Няма пробойни в коалицията, дал съм на Бойко Рашков пълна свобода

Александър Марков
от Александър Марков
21:20, 17.12.2021 (обновена)
22814
Чете се за: 11:17 мин.
Политика
Слушай новината

"Управленската коалиция няма пробойни". Така премиерът Кирил Петков коментира казуса с гласувания в парламента мораториум върху цената на тока в специално интервю за "Панорама".

Следващата вълна на коронавируса вече се задава, ако не бъде ускорена ваксинацията, каза още той. Няма президентска квота в кабинета, а мнозинството вече търси законов път за старт на промените в съдебната система и правомощията на Иван Гешев.

Новото правителство е посрещнато от много проблеми във всички възможни сектори, но има приемственост и приятелски подход между новия кабинет и предишния служебен, заяви Петков.

"Например, предишният министър-председател сега е част от новия кабинет. Това даде възможност, когато имам въпроси още в първите дни, да имам човек, когото да попитам. Миналия път, когато бях просто в ролята на министър, нямах тази приемственост, защото ми предадоха кабинета и ми казаха да се оправям", обясни той.

Депутатите приеха нов мораториум на цените на тока и парното

Премиерът подчерта, че не е нормално да има такъв драстичен скок на цените на парното и тока в същия ден, в който е назначено и новото правителство.

"Мисля, че това, което се случи и с мораториума, беше правилната стъпка. Оттук нататък това, което искам като министър-председател, много внимателно да се обследва, е: преди крайният клиент да плаща по-високи цени, ние трябва да сме си свършили домашното. Трябва да сме сигурни, че през системата не изтичат средства и не обогатяваме едни хора, а едновременно с това да казваме: "Ами понеже цените се качват по принцип, дайте да ги вземем от крайния потребител."

Премиерът привика областни управители заради наводненията

Той допълни, че в първия работен ден на новия Министерски съвет приоритет е било осигуряването на достъп до пострадалите от наводненията населени места, но едновременно с това и да се покаже новият подход на работа.

"Приоритет номер едно е да дадем достъп на хората, но приоритет номер две е да видим как тези пари, които ще дадат този достъп, ще бъдат похарчени", каза Петков.

Премиерът заяви, че до този момент в коалицията няма пробойни и търкания, а проблемът е в първоначално сгрешената дата на мораториума.

"Нашата коалиция има опитни хора в парламента, има и по-неопитни, но всичките са с правилната мотивация да са там. Да, може още една-две седмици да могат да минават такива игрички и машинации, но тези хора са умни и ще се научат. Оттук нататък, с тази правилна мотивация, аз вярвам, че коалицията ще взима правилните решения."

Премиерът Петков подписа заповедта за зелен сертификат в МС

Зеленият сертификат е тема, предизвикваща спорове и между самите коалиционни партньори. По думите на Кирил Петков силната страна на коалицията е, че няма единомислие по всички въпроси, а това дава възможност да се чуят повече аргументи.

"Реших, като министър-председател, все пак да покажа лидерство и МС, както вече знаете, има заповед от мен, че зеленият сертификат е задължителен. Дали това ще стане във всички министерства много бързо - не е задължително да го имаме в следващите два дни. Ако имаме добър успех, мисля, че всеки един от министрите би използвал този пилотен резултат, за да го внедри в своите министерства."

Ваксинацията трябва драстично да бъде ускорена, категоричен е премиерът. Очаква се имунизирането да бъде стимулирано с масирана информационна разяснителна кампания. Петков защити и решението си за зеления сертификат за МС:

"Не може един ресторант отвън, на някой ъгъл, да трябва да изисква зелен сертификат за своите клиенти, а някак си тук, министър-председателят и неговия екип да бъдат над тази мярка."

Петков категорично заяви, че президентът Румен Радев няма нито своя квота, нито свои роли в кабинета и правителството:

"Още като министър, когато бях в неговия служебен кабинет, аз неведнъж се похвалих, че никога не получих обаждане от него. От тази гледна точка аз много уважавам президента Радев в начина, по който сме работили, но той по никакъв начин нито е изисквал, нито сме комуникирали за някакви кадри."

Единствените хора, пред които Кирил Петков се чувства длъжен и отговорен, са избирателите.

На въпрос относно позицията на България за Република Северна Македония, Петков отговори, че тук изобщо не става въпрос за отстъпване.

"Това, което аз много ясно дадох като мандат в следващите стъпки с Република Северна Македония е, че ние ще надградим българската позиция с допълнителни работни групи по икономика, по инфраструктура, по култура, по мерките и политиките за влизането и помощите. Капацитетът за Северна Македония - как може те да успеят да направят стъпката напред към влизане в ЕС. Което означава, че си задаваме един срок от 6 месеца и аз този срок го заявих ясно", заяви министър-председателят.

Без промяна на българската позиция за Република Северна Македония

Петков приема решението на прокуратурата да прекрати разследването за двойното му гражданство като преценка, че това, което е направил, не е престъпление.

"Аз оценявам тяхната стъпка като добре свършена работа, но по никакъв начин не бих искал това да бъде повлияно от моята нова позиция. Това не е приемливо", допълни той.

Прокуратурата отказа да разследва казуса с двойното гражданство на Кирил Петков

Оставката на главния прокурор до голяма степен зависи от състава на Висшия съдебен съвет, поясни Кирил Петков. Вторият приоритет са промени в КПКОНПИ.

"Дори г-н Гешев да си даде оставката, както всички ние го призоваваме, ако ВСС не се е сменил и няма други нива на атестация кой да бъде следващият главен прокурор, ами ние сме заменили един човек с друг. Но сме казали неведнъж и аз го казах и по време на моята първа реч - г-н Гешев не се е справил добре, по никакъв начин и хората очакват неговата смяна. Надявам се и, че ще успеем да направим възможността КПКОНПИ наистина да разследва всякакви престъпления, свързани с корупцията", заяви той.

На въпрос дали новото управление ще "чегърта" или ще търси съгласие, Петков отговори, че мечтата му е да имаме правосъдие, което да покаже, че в България не се налага чегъртане на никого. Червената линия, определена от ГЕРБ по адрес на Бойко Рашков, премиерът коментира така:

"За мен е важна лустрация на крадците и това не може да стане през институции, които не им е това работата. Аз съм дал на Бойко Рашков пълна свобода в момента за всяко едно разследване, което той може да прави. Чадърите свършиха. По никакъв начин, никой оттук нататък не може да се чувства защитен, независимо дали е в управляващата коалиция, дали е министър, дали е отвън, няма значение - всички под един аршин."

Напрежение между прокуратурата и МВР: Кой пречи на разследването за изчезналите милиони от АМ "Хемус"?

Никога не съм си мечтал да бъда премиер, но съм си мечтал от много време да направим промяна в тази страна, сподели Кирил Петков. Заяви, че българският потенциал за развитие е огромен, но през последните 15 години сме го "изхвърляли в кошчето".

Разликата между това да управляваш компания и да управляваш държава се състои в отговорността, обясни премиерът.

"Към всеки един човек, който върви по тротоара, аз усещам някаква отговорност, че ако си свършим добре работата, възможността е, че тези хора ще живеят по-добре. Ако не си я свършим, ще бъде поредната история, която ще ги разочарова."

Петков не определя правителството като ляво-либерално или дясно, а като практично.

"Радвам се, че коалиционното правителство в този момент има хора от всякакъв спектър. За някои неща аз вярвам, че трябва да сме десни, вярвам, че икономическият подем идва от частния сектор, свободният бизнес може да създава добавена стойност, правителството не може да създава добавена стойност."

Кирил Петков, след като беше избран за премиер: Ще вървя по земята и ще говоря с хората

Мечтата на Кирил Петков е след 10 години България да бъде мястото в Европа с най-добро качество на живот.

"Качество на живот означава сравнително чиста природа, добро образование, добро здравеопазване, добри възможности за предприемачите, които искат да се реализират тук. А за нашето правителство в 4-годишния мандат, много се радвам, че оттук нататък няма да зависи толкова много кой управлява, защото ще имаме работещи институции", заключи премиерът.

Вижте повече и в репортажа

Гледайте повече от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стойка Кръстева е "Спортист №1" на боксов клуб "Локомотив" за 2021 г.
Стойка Кръстева е "Спортист №1" на боксов клуб "Локомотив" за 2021 г.
Куполите на катедралата във Варна са с нова позлата
Куполите на катедралата във Варна са с нова позлата