НОВИНИ

Китай не пусна екип на СЗО да разследва произхода на COVID-19

китай пусна екип сзо разследва произхода covid
bnt avatar logo
от БНТ
10:28, 06.01.2021
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Екипът на Световната здравна организация, който трябваше да разследва произхода на COVID-19 в китайския град Ухан, е получил отказ да влезе в страната, предаде Би Би Си.

Двама от учените вече са поели към Китай – единият обаче е бил върнат, а другият се намира в транзитна държава. Световната здравна организация съобщи, че проблемът е заради визите, уточнява БНР.

Дългоочакваната мисия бе съгласувана с Пекин през декември след месеци на преговори със здравната организация.

Разказ пред БНТ: Година по-късно - българката, която беше блокирана в Ухан

Датата на пътуването и програмата на посещението на групата международни експерти от СЗО в Китай все още се обсъжда. Това не е само въпрос, свързан с издаването на визи, заяви днес говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин.

Коментарът ѝ беше във връзка с изявление на генералния директор на СЗО, че властите в Китай не издават необходимите разрешения за експертите на организацията. В разговорите си с високопоставени ръководители на Китай генералният директор е дал да се разбере, че мисията има приоритетно значение за СЗО, допълва БГНЕС.

Международната експертна група е създадена, за да изясни произхода на новия коронавирус и в нея са включени представители на Япония, САЩ, Германия, Австралия, Великобритания, Катар, Дания, Виетнам, Нидерландия и Русия.

За първи път коронавирусът бе засечен именно в Ухан в края на 2019 г., а първоначалното огнище бе свързвано с пазар, на който са продавани екзотични животни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силвано Пранди: Сегашният състав има голям потенциал
Силвано Пранди: Сегашният състав има голям потенциал
България записа трета победа над Северна Македония в контролите
България записа трета победа над Северна Македония в контролите