НОВИНИ

Китай печели милиони долари от панди в зоопаркове по света

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:47, 29.07.2023
Чете се за: 03:22 мин.
По света
китай печели милиони долари панди зоопаркове света
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Първата родена във Франция панда се връща в Китай. В продължение на десетилетия Пекин дарява на приятелски страни своя неофициален талисман като част от т.нар. "панда дипломация". Сега обаче животните се предоставят на зоологически градини при търговски условия на стойност милиони долари.

"На добър път, Юен Мън". Макар и планирано отдавна, сбогуването с голямата панда е сърцераздирателно не само за посетителите на френския зоопарк "Бовал", но и за неговите служители.

"Пандата е символ на приятелството между Франция и Китай, но също и на застрашените от изчезване животни. Чрез него насочихме вниманието към защитата на тези невероятни същества", каза Родолф Делор, директор на зоопарка "Бовал".

През 2012 г. родителите на пандата с красиво име, означаващо "мечтите се сбъдват", пристигат в зоопарка южно от Париж. Пет години по-късно се повява самият Юен Мън, а през 2021 г. и още две панди близнаци. Тъй като големите панди се размножават трудно, раждането им предизвиква огромен интерес - миналата година посетителите на зоопарка са били 2 милиона души. Сега Юен Мън трябва да се върне в Китай, за да бъде включен програма за продължаване на вида.

"Грижех се за родителите му, когато пристигнаха, участвах и при раждането на Юен Мън, а сега ще придружа до Китай. Тъжна съм, но същевременно се радвам, че имах възможността да бъдат с него през цялото това време", каза Делфин Пувро, служител на зоопарка "Бовал".

Юен Мън е резултат от "панда дипломацията", започната от Китай преди 50 години. По това време азиатската страна се опитва да установи или подобри дипломатическите си отношения с други държави по света. Постепенно даренията се превръщат в търговски договори.

Родителите на Юен пристигат във френския зоопарк по силата на 10-годишен договор за заем. Приемната страна се задължава да плаща един милион долара годишно за двойката, като сумата отива в китайски фонд за опазването на вида. След изтичането на договорите, пандите се връщат в Китай. При смърт, се плаща глоба - при такъв случай тази година Тайланд плати 435 хиляди долара.

Още 22 зоопарка в Европа, Северна Америка и Азия в момента се грижат за китайски панди. Заради напрежението в отношенията с Китай в началото на годината финландски зоопарк обмисляше да върне своите големи панди, но впоследствие се отказа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НКП на Левски призова феновете на Шкупи да отменят пътуването си до България
НКП на Левски призова феновете на Шкупи да отменят пътуването си до България
Осем българи ще участват на европейската купа по джудо за юноши и девойки в Берлин
Осем българи ще участват на европейската купа по джудо за юноши и девойки в Берлин