НОВИНИ

Кремъл отрече, че руски части щурмуват "Азовстал"

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:10, 05.05.2022
Чете се за: 04:27 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Кремъл отрече твърденията на Киев, че руски части щурмуват последните украински позиции в металургичния комбинат "Азовстал" в Мариупол. Командир на блокирания там полк "Азов" съобщава за тежки кръвопролитни сражения с руските войски. В подземията на "Азовстал" остават блокирани около 200 цивилни, Москва обяви, че днес и през следващите два дни ще отвори хуманитарни коридори за евакуация. По данни на ООН от Мариупол и други райони на Южна Украйна вече са евакуирани над 300 цивилни.

Цивилните, укриващи се в бункерите под "Азовстал" в Мариупол трябва да бъдат изровени от отломките след тежките обстрели, заяви украинският президент Володимир Зеленски. Украйна съобщи, че руски части вече са на територията на завода и настъпват с артилерийска и въздушна подкрепа.

"Трети ден, откакто неприятелят влезе в металургичния завод "Азовстал". Продължават тежки, кръвопролитни боеве. 71 дни защитниците на града се сражават сами с превъзхождащия неприятел. Това е невероятна твърдост и героизъм и Украйна трябва да знае истинското значение на преданост към Родината. За пореден път руската страна не спази обещанието си за примирие и не позволи евакуация на цивилните, които се укриват в подземията на комбината", заяви капитан Святослав Паламир - заместник-командир на полка "Азов".

Москва обяви победа в Мариупол на 21 април, но не овладя "Азовстал". Градът е от ключово значение в плановете на Русия да отреже Украйна от Черно море, откъдето минава украинският износ на зърно и метали, и да свърже по суша източните територии под руски контрол с анексирания Крим. Кремъл припомни, че остава в сила заповедта на президента Путин да не щурмува металургичния комбинат.

"Украинската страна и укриващите се в завода "Азовстал" са добре известни с произвеждането на огромни количества лъжи и фалшиви новини. Затова всяка тяхна информация трябва да бъде филтрирана много внимателно", заяви Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

Евакуирани от подземията в Мариупол, които вече са в Запорожие, се съвземат от кошмара.

"Мирно синьо небе и ярко слънце. Мисля, че ще получим силни слънчеви изгаряния, защото дълго време приемахме твърде малко витамин Д. Тихо е, няма експлозии, слава богу. Надявам се никога да няма взривове, само фойерверки и гръмотевици", каза Татяна Тротсак.

Москва съобщи, че през нощта руската артилерия е нанесла удари срещу редица украински позиции в различни райони, където са убити общо 600 украински бойци. Украински източници съобщават за петима убити цивилни в Луганск и 25 ранени в Краматорск. Киев не очаква руското настъпление да постигне значителни резултати до 9 май. Кремъл заяви, че Съединените щати и НАТО непрекъснато предоставят разузнавателна информация на Украйна, но тези действия няма да попречат на постигането на поставените цели.

Коментарът дойде след публикация на Ню Йорк Таймс, че американското разузнаване е помогнало на Киев да ликвидира общо 12 руски генерали. Украйна заяви, че има остра нужда от американски ракетни системи за залпов огън за защита от руските крилати ракети. От екипа на президента Зеленски изключиха украинска контраофанзива преди средата на юни, когато Киев се надява да има достатъчно въоръжение от западните съюзници.

ЕКИП НА БНТ СЛЕДИ ХОДА НА ВОЙНАТА В УКРАЙНА

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радостин Василев: "Българска армия" ще бъде най-печелившият стадион в страната
Радостин Василев: "Българска армия" ще бъде най-печелившият стадион в страната
Уникалната Александровска гробница край Хасково получи Знак за европейско наследство
Уникалната Александровска гробница край Хасково получи Знак за европейско наследство