НОВИНИ

Кристиано Роналдо, който има още върхове за покоряване

Кристиано Роналдо
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:17, 13.06.2021
Чете се за: 03:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Едва ли има някой който да не си спомня как Португалия екзекутира Франция на Европейското през 2016 г. и то на френска земя. И едва ли има французин, който да не помни съкрушителната загуба на „петлите“ в спора за трофея, спечелен тогава от Португалия с 1:0 с гол на Едер в продълженията.

Роналдо не успя да се превърне в герой на „Стад дьо Франс“, защото напусна терена още в 20-ата минута след травма, но въпреки всичко той бе с огромна заслуга страната му да отиде на финал и да спечели първата европейска титла в историята си.

Пет години по-късно Роналдо е устремен да блесне още по-пълноценно на Европейското по начин, по който само той умее.

Роналдо, който е рекордьор N1 на Португалия по отбелязани голове - 104 попадения в 175 мача, наскоро предупреди своя съотборник в Ювентус, французинът Адриен Рабио, да внимава. По всичко личи, че на терена ще има мъжка битка.

Франция и Португалия се изправят в наелектризиращ сблъсък на 23 юни на стадион „Ференц Пушкаш“, а всички фенове на световните шампиони от Франция се питат, ще вземат ли реванш техните любимци пет години по-късно. Едно е ясно, зарядът на мача е голям.

Не бива да забравяме и звездния поход на Роналдо през 2004 г., когато само на 19 години изведе Португалия до финала на Европейското, но пък тогава Гърция грабна трофея.

На 36 години, петкратният носител на „Златната топка“ има внушителна колекция от трофеи с Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Ювентус. Въпреки че Роналдо току-що приключи тежък сезон с Ювентус, той си е все същият опасен играч. Кристиано записа 36 гола в 44 мача за отбора от Торино.

Евро 2020 ще бъде петото Европейско първенство за Роналдо, който е амбициран да донесе титлата отново у дома. Той е изправен и пред още една голяма цел.

Роналдо заема първа позиция в класацията по отбелязани голове на Еврошампионат и е на път да се изкачи еднолично на върха в това подреждане. Португалецът дели първото място с Мишел Платини, защото и двамата имат по 9 гола. Три попадения по-малко от португалеца има звездата на Франция - малкият принц Антоан Гризман. Гризу има шест попадения и също би могъл да обърка сметките на Роналдо и да достигне постижението на своя легендарен сънародник - Платини. Едно е ясно. Предстоят интригуващите вечери с така чаканото Евро 2020.

Автор: Вяра Кръстева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ с две награди за телевизионна журналистика "Свети Влас"
БНТ с две награди за телевизионна журналистика "Свети Влас"
Три вълнуващи мача от Евро 2020 в ефира на БНТ и BNT News
Три вълнуващи мача от Евро 2020 в ефира на БНТ и BNT News