НОВИНИ

Левандовски не стигна на Полша, Форсберг грейна за Швеция

живо евро 2020 швеция полша
bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 23.06.2021
Чете се за: 04:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Отборът на Полша отпадна от Евро 2020 след загуба с 2:3 от Швеция в последния кръг от Група Е. Роберт Левандовски реализира два гола, но те не помогнаха на „Дружина полска“ да продължи за плейофите.

За сметка на това тимът на Швеция си беше осигурил виза за фазата на елиминациите още преди този двубой на „Газпром Арена“ в Санкт Петербург.

Полша остана на последното място в потока само с 1 точка, докато „тре крунур“ завърши на първото със 7 точки. Испания остана на втора позиция с 5 след 5:0 срещу Словакия, който много трудно ще намери място сред най-добрите трети тимове.

Два гола за тима на Швеция реализира 29-годишният Емил Форсберг от РБ Лайпциг, а успеха донесе Виктор Клаесон в продължението на изключително вълнуващия мач.

Отборът на Швеция вкара "гол от съблекалнята". Още във 2-ата минута на мача, след грешка в защита на поляците, Емил Форсберг с мощен диагонален удар откри резултата за 1:0.

Отбелязан само след 81 секунди след първия съдийски сигнал, голът на Форсберг е вторият най-бърз, реализиран някога на Европейско първенство, след Дмитрий Кириченко за Русия срещу Гърция през 2004 година (65 секунди).

Като по чудо тимът на Полша не успя да изравни в 17-ата минута. След центриране от корнер Роберт Левандовски засече с глава, но топката срещна гредата, след като се отби в земята, Левандовски игра втори път с нея и тя за втори път срещна гредата. Последва меле в наказателното поле, но така и играчите на Пауло Солса не успяха да я пратят в мрежата.

В края на полувремето поляците показаха, че няма да се откажат да търсят попадението. Пьотр Жиелински стреля отдалеч, но вратарят Робин Олсен улови.

"Дружина полска" започна много по-активно втората част, Пьотр Жиелински опита своя мощен удар, но отново стражът спаси. Отговорът на шведите не закъсня, Войчех Шчесни изби в корнер след изстрел на Робин Куасон.

В 59-ата минута шведите удвоиха преднината си за 2:0. След много бърза контраатака, Деян Кулушевски пробяга сам почти целия терен по дясното крило, подаде на Емил Форсберг, който стреля от около 15 метра от вратата, неспасяемо за Войчех Шчесни.

В 61-ата минута Роберт Левандовски върна Полша в мача. Нападателят реализира много красив гол, с премерен диагонален шут за 2:1.

Само 4 минути по-късно Якуб Швиерчок прати топката в мрежата на Швеция, но футболистът е бил в положение на засада преди да отправи удара.

В 84-ата минута феновете на Полша на стадиона изригнаха в радост след втория гол на Роберт Левандовски за 2:2, който стреля фронтално от около десетина метра от голлинията. Надеждите им обаче бяха попарени в края на двубоя.

В продължението "тре крунур" отново излезе напред в резултата. Виктор Клаесон се разписа за 3:2 след голов пас на Деян Кулушевски.

Стартов състав:

Швеция: Робин Олсен, Микаел Лустиг, Виктор Линдельоф, Маркус Даниелсон , Лудвиг Аугунстинсон, Себастиан Ларсон, Кристофер Олсон, Алдин Екдал, Емил Форсберг, Робин Куасон, Александър Исак

Селекционер: Ян Андерсон

Полша: Войчех Шчесни, Ян Беднарек, Камил Глик, Бартуш Бережински, Тимотеуш Пухаш, Матеуш Клих, Гжегож Криховяк, Камил Жосвяк, Пьотр Жиелински, Карол Свидерски, Роберт Левандовски

Селекционер: Пауло Соуса

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подновяват търсенето на черната кутия на падналия МиГ-29 от полунощ
Подновяват търсенето на черната кутия на падналия МиГ-29 от полунощ
Полет с балон над Белоградчишките скали
Полет с балон над Белоградчишките скали