НОВИНИ

Лувърът ще ограничи с до 1/3 посетителите си

лувърът ограничи посетителите
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:46, 10.01.2023
Чете се за: 02:12 мин.
Европа
Слушай новината

Музеят Лувър в Париж - най-посещаваната културна институция в света, ще ограничи броя на посетителите с до една трета, за да осигури по-голямо удобство за посетителите.

Ограничението е до 30 000 гости, "за да се улесни удобното посещение и да се осигурят оптимални условия за работа на музейните служители", се казва в неотдавнашно изявление на музея.

Преди пандемията Лувърът посрещаше до 45 000 посетители дневно. Той наложи 16-седмично затваряне по време на локдауна във Франция, като тогава регистрира загуби от над 40 млн. евро.

При повторното му отваряне броят на посетителите намаля, докато хората бавно се връщаха към нормалните си дейности, а ограниченията за международни пътувания постепенно отпадаха. Решението за ограничаване на дневния брой посетители беше взето тихомълком през юни и сега е официално записано в публичните препоръки.

Това стана след назначаването на Лоранс де Кар за нов директор на Лувъра.

"Положителните данни за 2022 г. са изключително окуражаващи за всички наши служители", заяви Де Кар. "Надявам се, че посетителите прекарват с удоволствие времето си в Лувъра, особено тези, които откриват музея за първи път, а те представляват 60% от тях.

"Работим все по-усилено, за да подобрим условията за посещение и да продължим да предлагаме програма с високо качество и уникален набор от изпълнения на живо, които резонират с това, което се случва в музея."

Ако достигне пълния си капацитет всеки ден, в който е отворен - той затваря всеки вторник и на три официални празника - тогава максималният брой посетители, които музеят може да достигне през тази година, е 9,3 милиона, което все още е с 300 000 по-малко от 2019 г.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангел Кунчев: До две седмици грипът ще обхване цялата страна
Ангел Кунчев: До две седмици грипът ще обхване цялата страна
Тодор Янчев е доволен от кондиционното състояние на футболистите на ЦСКА 1948
Тодор Янчев е доволен от кондиционното състояние на футболистите на ЦСКА 1948