НОВИНИ

Любослав Руйков все пак ще участва в Картинг академията на ФИА

Българският пилот има две победи в генералното класиране в своя клас Junior от началото на сезона.

любослав руйков все пак участва картинг академията фиа
bnt avatar logo
от БНТ
15:05, 28.02.2024
Чете се за: 02:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският пилот Любослав Руйков ще участва този сезон в Картинг академията на ФИА. Това стана ясно след финала на Зимната купа на ROK, който Руйков спечели, съобщиха от неговия отбор. Така българинът си гарантира участие на световното първенство на ROK, а по-късно стана ясно, че ще кара и в Академията.

Руйков има две победи в генералното класиране в своя клас Junior от началото на сезона и беше номиниран от Българската федерация по картинг за Академията, но се оказа, че от наша страна са изпуснати сроковете и той получи статут на резерва.

"Нашите неуредици стигнаха чак до семейство Робаци, собствениците на Tony Kart, които ръководят шампионатите на ROK, а Ерика Робаци отговаря за Академията. Говорихме с нея, благодарности на Додо Върбицалиев за това и след това Любо получи възможност да кара в Академията. Платили сме таксата за участие, ще караме", потвърди Станислав Каваримов, механик и треньор на Руйков.

Заради изпуснатите срокове от клуба на Руйков са написали писмо и до министър Димитър Илиев в ММС, както и до самата федерация, но все още нямат отговор от нито едно от двете места, казаха от неговия отбор.

Картинг академията на ФИА е сред най-авторитетните надпревари в света, като сред предишните победители в битката за трофея на Академията са Ландо Норис, Макс Верстапен, Шарл Леклер, Естебан Окон и Джордж Ръсел. Академията стартира през 2006 и бързо се утвърди сред най-интересните и важни състезания за картинг пилоти от цял свят.

През 2022 година в Картинг академията на ФИА участваха 51 пилоти от 50 държави, а през 2023 стартираха 46 пилоти. В Академията имат право да участват пилоти на възраст от 11 до 14 години.

Руйков стартира сезона в победа в WSK Champions Cup, а след това победи и в Зимната купа на ROK.

Сезонът в Картинг академията на ФИА включва три състезателни уикенда: в Вал Д'Аржентон (Франция, 26-28 април), Словак картинг център (Словакия, 21-23 юни) и в Кристианстад (Швеция, 2-4 август).

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Велико Минков: Бургаският съд да работи по-бързо, никога не съм виждал сина си
Велико Минков: Бургаският съд да работи по-бързо, никога не съм виждал сина си
Пет години по-късно: Джокович се завръща на любимия си Мастърс турнир
Пет години по-късно: Джокович се завръща на любимия си Мастърс турнир