НОВИНИ

Украса с кауза: Макаронените елхи на Станимира блестят в студиата на БНТ

bnt avatar logo
от БНТ
20:40, 27.12.2021
9933
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Тази година решихме празничната украса в студиата на БНТ да бъде наистина специална. Избрахме ръчно изработени уникални декорации, направени от майки на деца с увреждания. Всички те са част от Фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". Особено впечатление правят невероятните коледни елхи, изработени от Станимира. Нейните идеи вдъхновяват цялото й семейство.

Станимира от Нова Загора е на 14 години. С детска церебрална парализа по рождение. Ученичка в 7-и клас. Станимирка, както я наричат най-близките ѝ, изработва с любов и умения на скулптор различни предмети от макарони.

Първо започнах с елхичките. Дойде ми идеята. Казах на мама да ми купи някакви макарони.

Основната суровина за изработването на красивите предмети са макарони с различна форма.

Като ходим да пазаруваме вземаме по един два пакета да има различни форми. Една жена от Италия ни изпрати определен вид макарони, което ни трябваше, за което сме ѝ много благодарни, казва Валентина Георгиева.

Станимирка вече има богата колекция от макарони с различни форми и казва, че всички са й любими.

Няма предварителен план какви форми ще използва за изработката на най-любимите ѝ предмети - елхичките, но започне ли, идеята как да изглежда новото изделие идва веднага.

Финалният щрих поставя баща й като оцветява макаронените изделия. А дядото на Станимирка е изобретил специално приспособление за да може момичето по-лесно да изработва своите елхички.

Украса с кауза: Историята на Ружа, която прави специални коледни венци

От миналата година Станимирка вече има почитатели от страната и чужбина, които искат да притежават нейни изделия. И споделя, че е доволна, защото с изделията си прави щастливи много хора.

През следващата година на Станимирка ѝ предстои да бъде в 8-и клас и да смени училището, в което учи сега. Със сигурност обаче с подкрепата и обичта на цялото си семейство - на мама, на татко и на батко си ще продължи да създава уют, топлина и щастие със своите макаронени изделия.

Репортер: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия обяви четири контроли за зимната подготовка
Славия обяви четири контроли за зимната подготовка
15 дни без мобилна връзка: Родопско село остана без телефони и интернет по празниците
15 дни без мобилна връзка: Родопско село остана без телефони и интернет по празниците