НОВИНИ

Маратонът на приятелството в Плевен събира бегачи от повече от 16 държави

маратонът приятелството плевен събира бегачи повече държави
Снимка: bgathletic.com
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: bgathletic.com
15:41, 15.05.2023
Чете се за: 02:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Бегачи от над 16 държави ще се включат в различните дисциплини на деветото издание на Маратона на приятелството в Плевен. Състезанието ще се проведе на 21 май, неделя, съобщават организаторите.
Очаква се на старта да застанат представители на Австралия, Беларус, Великобритания, Босна и Херцеговина, Германия, Гърция, Италия, Индия, Нова Зеландия, Украйна, Румъния, САЩ, Шри Ланка, Франция, Южна Африка и България.
Най-възрастният регистриран участник в маратона е на 86 години. И тази година е предоставена възможност на децата да участват в специалния формат Fun Run Kids.

"Създадохме традиции за девет години и Плевенският маратон на приятелството се превърна в семейно събитие и празник. Очакваме рекорден брой деца за Fun Run Kids, като само от основно училище "Васил Левски" в града вече над 120 деца са се записали за участие в кроса", каза Станимира Георгиева от "Айс-Оупън", която е съорганизатор на маратона.

Друга дисциплина - Park+, насочена към популяризиране на здравословния активен начин на живот и приобщаването на хората с увреждания, ще предложи разнообразна програма с игри на открито за малки и големи, от баскетбол и волейбол, мини футбол, тенис на маса до федербал, игри с кегли и много други развлекателни дейности.

Откриването на маратона ще започне в 8.45 ч. на 21 май на сцената на централния площад "Възраждане". Точно в 9.00 ще бъде даден старт за участниците в маратона и полумаратона, пет минути по-късно за 10,55 км и щафетата, а в 9.07 ч. – за 3-километровия масов кроса "Аз мога".

Детското състезание Fun Run Kids е разделено по възрастови категории и ще започне в 9.25 ч. За 10.30 ч. е планирано награждаване на победителите от Fun Run Kids и масовия крос "Аз мога". След 13.30 ч. се очаква на сцената да се появят и призьорите от останалите дистанции. Между 10.45 и 13.30 ч. в зелените площи около старт-финала и на сцената всеки желаещ ще може да се включи в игрите на открито Park+.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спекулации за здравето на Лукашенко
Спекулации за здравето на Лукашенко
Стеф Къри помага на талантлив американски баскетболист преди драфта на НБА
Стеф Къри помага на талантлив американски баскетболист преди драфта на НБА