НОВИНИ

Мария Гроздева: Да си само зрител на Олимпийските игри е по-вълнуващо

мария гроздева убедена съм българските спортисти справят всяка една ситуация пекин
bnt avatar logo
от БНТ
23:31, 07.02.2022
Чете се за: 04:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Българката с най-много медали от Олимпийски игри - 5 на брой - Мария Гроздева гостува в предаването "Олимпийски върхове", за да сподели каква е разликата в емоциите, когато участваш на най-големия спортен форум и когато си просто в ролята на зрител.

Гроздева коментира и как според нея се отразяват на българските спортисти в Пекин противоепидемичните мерки за борбата срещу COVID-19.

"Когато човек е професионалист той трябва да бъде професионалист до край и подобни неща не би трябвало да му пречат. Аз съм убедена, че нашите спортисти ще се справят с всякаква ситуация там. Все пак тази ситуация не е от вчера. Вече две години сме с маски и мисля, че посвикнахме. Единственото отрицателно е, че не могат да се разходят извън олимпийското село, да разгледат забележителностите, но в крайна сметка те не са отишли на екскурзия", коментира двукратната ни олимпийска шампионка.

Вече бившата състезателка по спортна стрелба сподели и каква е разликата в преживяването на Олимпийски игри като участник в тях и в ролята на обикновен зрител

"Когато гледам откриванията на Зимните олимпийски игри, винаги се просълзявам, защото емоцията е голяма и си представям как всички зрители тръпнат и чакат да се случи нещо много хубаво. Много се радвам, когато има успехи и успеем да зарадваме зрителите. Когато сме там, ние се потопяваме в атмосферата и знаеш, че трябва да свършиш някаква работа. Когато си зрител, е по-вълнуващо, защото гледаш, очакваш и не знаеш какво ще се случи", заяви участничката на седем Олимпиади.

Гроздева разкри още и затова още как тя се е борила през годините с големите очаквания, които винаги е имало към нея

"Човек се учи от грешките си и трупа опит. В Сидни си спомням колко големи бяха очакванията към мен и колко пагубно беше представянето ми. Успях обаче да изплувам и след това в Атина отново се появиха големите очаквания. Журналисти ми се обаждаха лично да ми казват "Ти си нашата надежда", "Очакваме медал", но когато човек е уверен в себе си и знае колко е подготвен, той не се влияе от такива неща. Рецептата е увереност, а увереността идва, когато си много добре подготвен. Много често напрежението може да прерасне в паника, която обаче може да бъде овладяна, ако си подготвен", сподели Гроздева.

Златната медалистка от Сидни и Атина говори още и за това дали някога се свиква с атмосферата на Олимпийските игри.

"Никога не се претръпва. Напрежението на Олимпийски игри, световни първенства и Световни купи е едно и също. Конкуренцията е една и съща. На Олимпийските игри има просто една еуфория. Няма обаче състезание, на което аз да съм излязла и да съм толкова спокойна, че ми е все едно. Човек се учи да се подготвя отговорно, за да покаже най-доброто от себе си. Не можеш да покажеш най-доброто от себе си, ако не си отговорен, заяви бившата състезателка по спортна стрелба .

Накрая Мария Гроздева разкри пред водещите на предаването Илия Илиев и Невяна Владинова дали има нещо в нейната кариера, за което съжалява.

"Не съжалявам за нищо. В Атланта изпуснах сребърния медал, но пък може би това ми беше мотивация, след това да взема златния медал. След златото в Сидни ме питаха защо не се откажа, докато съм на върха, но пък аз си казах, че може да имам късмета да спечеля още един медал и така и се случи в Атина. Не съжалявам за нищо. Животът ми се стече по най-добрия възможен начин", завърши Мария Гроздева.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Киркова: Ева Вукадинова се представи достойно, чака я добро бъдеще в алпийските ски
Мария Киркова: Ева Вукадинова се представи достойно, чака я добро бъдеще в алпийските ски
Група руски кораби навлезе за учение в Средиземно море
Група руски кораби навлезе за учение в Средиземно море