НОВИНИ

Масови антиправителствени демонстрации в Израел

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:00, 19.07.2020 (обновена)
Чете се за: 00:46 мин.
По света

В Израел разпространението на коронавируса и икономическите последици от пандемията станаха причина за антиправителствени протести. Снощи в Ерусалим се стигна до сблъсъци между демонстранти и полиция. Двама души са арестувани.

Израелската полиция използва водни оръдия, за да разпръсне демонстрантите, които се събраха снощи около резиденцията на министър-председателя Бенямин Нетаняху. Протестът срещу него е заради обвиненията в корупция, но и за начина му на управление на коронакризата.

"Протестираме срещу правителството, което не прави нищо за гражданите. Всичко е затворено, после всичко - отворено, наистина не знаем какво става с вируса, колко са заразените. Хората не знаят дори дали ще има какво да ядат утре. Искаме отговори, искаме храна и парите си обратно. Наистина е тъжно", коментира актрисата Ади Арад.

Израел е засегнат от висока безработица, достигаща до 21 процента. Увеличението на случаите на COVID-19 наложи връщането на ограниченията, което блокира икономическите дейности и туризма.

"Аз съм екскурзовод. Без работа съм вече половин година. Тук сме, за да протестираме срещу правителството и Нетаняху, защото той не може да изпълнява задълженията си да овладее икономическата и здравна криза", заяви екскурзоводът Томер Керед.

В 9-милионния Израел близо 50 хиляди души са заразени с COVID-19, а 400 са смъртните случаи. Част от обявените от премиера Нетаняху икономически мерки се въвеждат твърде бавно, а други бяха разкритикувани като неефективни.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хамид Хамид: Няма как да имаме министри в тоя кабинет. Ние винаги сме гласували против него
Хамид Хамид: Няма как да имаме министри в тоя кабинет. Ние винаги сме гласували против него
Гуардиола: И ние сме хора - губим понякога
Гуардиола: И ние сме хора - губим понякога