НОВИНИ

Метрото и електротранспортът в София не могат да платят сметките си за ток

Причината е ограничения в Закона за публичните финанси

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
16:14, 26.01.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
фандъкова април пускаме метрото горна баня
Слушай новината

Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с президента на КНСБ
Пламен Димитров и вицепрезидента на КТ „Подкрепа“ инж. Иоанис Партениотис. На срещата присъстваха и ръководителите на транспортните федерации към двата синдиката Екатерина Йорданова и Иван Кирилов, както и заместник-кметовете на София по финанси Дончо Барбалов, по транспорт Кристиан Кръстев и председателят и заместник-председателят на комисията по транспорт на СОС Карлос Контрера и Зафир Зарков.

„Столичната община има финансовата възможност да доплати нужните 1,5 млн. лв. от собствения си бюджет, но заради ограничението да харчи само 1/12 от бюджета си за предходната година, това не може да се случи“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

По предложение на двата синдиката ще бъде поискано от Министерство на
финансите да изпрати спешни указания към общините за начина на разплащане до приемането на държавен бюджет и респективно бюджети на общините.

„Средствата, които миналата година са превеждани за транспорт, сега на фона на растящите цени на електричеството, са напълно недостатъчни за плащането на декемврийските сметки, които излизат през януари. Освен това за януари все още няма преведени компенсации“, поясни кметът Йорданка Фандъкова.

Сметката за електричество на столичния метрополитен за месец декември е 3 725 730 лв., което е 3 пъти повече от декемврийската сметка през 2020 г.
1 987 256 лв. е декемврийската фактура на столичния електротранспорт, което е почти двойно повишение спрямо сметката за същия месец през 2020 г. Над 3,5 млн. са общо пристигналите фактури за електричество за декември и януари към момента за електричеството на трамваите, тролеите и електробусите. Съгласно обявените от правителството намерения, компенсациите за електричество за декември ще бъдат изплатени до края на март. За да не се стигне до прекъсване на електричеството, дружествата трябва да изплатят пълният размер на получените фактури. По време на срещата беше обсъден и представеният проект за държавен бюджет. В
него към момента са заложени 15 млн. лв. за субсидии за нерентабилни линии и 50 млн. лв. за компенсации за преференциални карти.

„Тези средства са крайно недостатъчни. Анализите към момента сочат, че столичният градски транспорт сенуждае от държавна компенсация в размер на 178 млн. лв. заради увеличените в пъти цени на тока и природния газ, както и спада на пътниците с около 1/3 на годишна база“, заяви Зафир Зарков, заместник-председател на комисията по транспорт към Столичния общински съвет.

Представителите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ съвместно с кмета на София ще поискат съвместна среща с министъра на финансите Асен Василев, на която да се обсъдят реалните средства, които са нужни, за да се гарантира движението на градския транспорт в общините.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юноша на Левски: Убеден съм, че ще спечелим Купата на България
Юноша на Левски: Убеден съм, че ще спечелим Купата на България
Папа Франциск се обърна към родителите на деца с различна сексуална ориентация
Папа Франциск се обърна към родителите на деца с различна сексуална ориентация