НОВИНИ

Минералният извор "Врелата баня" в с. Ощава е в окаяно състояние

bnt avatar logo
от БНТ
14:31, 20.08.2022
5950
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Минералният извор в кресненското село Ощава, известен още като "Врелата баня", е в окаяно състояние. Водоизточникът се нуждае от модернизация и спешно укрепване на покрива, защото в момента представлява сериозна опасност за посетителите.

Ощавските минерални находища са известни с лечебните си свойства. Водата във Врелата баня, както е известен единият от изворите край Ощава, е над 50 градуса. Да се стигне до там, обаче, е почти невъзможно, защото мястото е запуснато и труднодостъпно. Години наред не се поддържа и е почти неоткриваемо за хората, които искат да стигнат до лековитата вода.

"Аз като дете сме се събирали там от махалата и отиваме да се къпем там, защото има басейн. Лечима е водата, тя е такава за лишеи, за някакви неща, просто лекува", разказва Петър Михайлов.

"Животът ни е минал там. Обаче сега като не се поддържа, тя е пълна разруха. И покрив няма, окаяно състояние", казва Емилия Николова.

Някога популярната баня, сега е занемарена. Пространството около минералния извор е обрасло с треви и храсти, няма и табела.

"Като идваме тук, ние на село, постоянно по пътя минават, има хора. За това е много жалко за това голямо богатство, за нашия край тук", допълва Емилия Николова.

Изпълнителният директор на Българската асоциация по подземни води инж. Величко Величков, каза за БНТ, че минералният извор е публична общинска собственост и отговорност за състоянието и експлоатацията му носи общината в Кресна. От общината отговориха, че нямат пари за цялостен ремонт на "Врелата баня".

"Зимният период може би ще се ползва, но не е проходима, и няма какво да се оправдаваме, трябва да се оправи банята, но в момента сме предвидили само ремонт на покрива", обяснява Валентин Стоичков, зам.-кмет на община Креснa.

Всички се надяват, че постройките на Врелата вода няма да рухнат съвсем преди да бъдат ремонтирани и възстановени в автентичния им вид.

Репортер: Аксения Ангелова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Добро представяне за Росица Денчева и Павел Маринов на тенис турнири
Добро представяне за Росица Денчева и Павел Маринов на тенис турнири
Правителството на Черна гора падна от власт след вот на недоверие
Правителството на Черна гора падна от власт след вот на недоверие