НОВИНИ

"Модерна" съди "Пфайзер" и "Байонтек" заради ковид ваксината

модерна съди пфайзер байонтек заради ковид ваксината
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:29, 26.08.2022
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

"Модерна" заяви, че съди конкурентните производители на ваксини "Пфайзер" и "Байонтек", като твърди, че партньорите са нарушили нейни патенти при разработването на инжекцията срещу Covid-19, която се прилага на стотици милиони хора по света.

Исковете, подадени както в окръжния съд на САЩ в Масачузетс, така и в регионалния съд в Дюселдорф, Германия, поставят началото на сблъсък между водещите производители на инжекциите Covid-19, които са ключов инструмент в борбата с болестта.

"Модерна" вярва, че ваксината за Covid-19 на "Пфайзер" и "Байонтек" нарушава патенти на "Модерна", подадени между 2010 и 2016 г., които обхващат основополагащата технология на "Модерна" за мРНК", се казва в изявление на компанията.

"Тази новаторска технология беше от решаващо значение за разработването на собствената мРНК ваксина за Covid-19 на "Модерна", "Спайквакс". "Пфайзер" и "Байонтек" копираха тази технология, без разрешението на "Модерна", за да направят Комирнати", добави "Модерна".

Технологията на мРНК, използвана в инжекциите на "Модерна" и "Пфайзер"-"Байонтек", се различава от тази в традиционните ваксини, които разчитат на инжектиране на отслабени или мъртви форми на вируса, за да може имунната система да го разпознае и да изгради антитела, съобщи АФП.

Вместо това мРНК ваксините доставят инструкции на клетките да изградят безвредна част от протеина шип, намиращ се на повърхността на вируса, който причинява Covid-19. След като създадат този белтък шип, клетките могат да разпознават и да се борят с истинския вирус.

Ваксините многократно са били обект на неточни твърдения, че са опасни, но здравните власти твърдят, че те са безопасни и ефективни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Соколов: Много сме надъхани да зарадваме довечера цяла България
Цветан Соколов: Много сме надъхани да зарадваме довечера цяла България
Слави Трифонов поиска национален референдум за президентска република
Слави Трифонов поиска национален референдум за президентска република