НОВИНИ

МВнР: Нови пожари от мълнии в Гърция, ситуацията остава сложна

мвнр пожари мълнии гърция ситуацията остава сложна
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:48, 12.08.2021
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

Към 12.00 ч. на 12 август 2021 г. са активни шест огнища на пожари западно от столицата на Гърция Атина, в района на Манда и Порт Герменено, предизвикани от мълнии. По информация на посолството ни в Атина край столицата няма значими пожари.

Пет пожара са избухнали снощи в общините Касандра и Ситония в Халкидики. Пожарната служба предполага, че са предизвикани от мълнии. Пожарите са овладени, вземат се мерки да не се възпламенят отново.

Продължава борбата с пожарите в Пелопонес и Евбея. В Пелопонес най-значими са подновените огнища на пожари в Горинтия, в областта Аркадия край селата Калиани, Кастраки, Неохори, Пири и Ливадаки. Взети са мерки огънят да не се прехвърли в Елия, където край древна Олимпия също има неголеми огнища. Създадени са буферни зони пожарите да не достигнат до планината Менало.

На остров Евбея продължава борбата с разпалилите се отново огнища в районите на Агриовотано, Елиника, Агиос Николаос, Псаропули и Василика. Значителни сили и средства са концентрирани за гасене на пожарите край Каматриадес.

Областите Атика, Централна Гърция, Пелопонес и Северен Егей са в 4-та (оранжева) степен на пожароопасност. Полицейски екипи дежурят на входовете към природните паркове и не допускат преминаване на хора и автомобили.

Магистралата от Атина за България е отворена в двете посоки. Промените в пътната обстановка в Гърция могат да бъда проследени ТУК

Посолството в Атина продължава да следи развитието на ситуацията, като е осигурено денонощно дежурство за оказване на съдействие на българските граждани на телефоните на мисията:

+30 210 67 48 105
+30 210 67 48 106
+30 210 67 48 107
както и на мобилен телефон: +30 693 70 96 220.

През изминалите 24 часа няма постъпили сигнали от пострадали български граждани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Зелена библиотека“ ще зарадва посетителите на столичния зоопарк
„Зелена библиотека“ ще зарадва посетителите на столичния зоопарк
Вицепремиерът Атанас Пеканов ще отговаря на въпроси в рубриката „Властта говори! Открито“
Вицепремиерът Атанас Пеканов ще отговаря на въпроси в рубриката „Властта говори! Открито“