МВнР: Нови пожари от мълнии в Гърция, ситуацията остава сложна

от БНТ
13:48, 12.08.2021
Чете се за: 02:10 мин.
По света
мвнр пожари мълнии гърция ситуацията остава сложна
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Към 12.00 ч. на 12 август 2021 г. са активни шест огнища на пожари западно от столицата на Гърция Атина, в района на Манда и Порт Герменено, предизвикани от мълнии. По информация на посолството ни в Атина край столицата няма значими пожари.

Пет пожара са избухнали снощи в общините Касандра и Ситония в Халкидики. Пожарната служба предполага, че са предизвикани от мълнии. Пожарите са овладени, вземат се мерки да не се възпламенят отново.

Продължава борбата с пожарите в Пелопонес и Евбея. В Пелопонес най-значими са подновените огнища на пожари в Горинтия, в областта Аркадия край селата Калиани, Кастраки, Неохори, Пири и Ливадаки. Взети са мерки огънят да не се прехвърли в Елия, където край древна Олимпия също има неголеми огнища. Създадени са буферни зони пожарите да не достигнат до планината Менало.

На остров Евбея продължава борбата с разпалилите се отново огнища в районите на Агриовотано, Елиника, Агиос Николаос, Псаропули и Василика. Значителни сили и средства са концентрирани за гасене на пожарите край Каматриадес.

Областите Атика, Централна Гърция, Пелопонес и Северен Егей са в 4-та (оранжева) степен на пожароопасност. Полицейски екипи дежурят на входовете към природните паркове и не допускат преминаване на хора и автомобили.

Магистралата от Атина за България е отворена в двете посоки. Промените в пътната обстановка в Гърция могат да бъда проследени ТУК

Посолството в Атина продължава да следи развитието на ситуацията, като е осигурено денонощно дежурство за оказване на съдействие на българските граждани на телефоните на мисията:

+30 210 67 48 105
+30 210 67 48 106
+30 210 67 48 107
както и на мобилен телефон: +30 693 70 96 220.

През изминалите 24 часа няма постъпили сигнали от пострадали български граждани.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
„Зелена библиотека“ ще зарадва посетителите на столичния зоопарк
„Зелена библиотека“ ще зарадва посетителите на столичния зоопарк
Вицепремиерът Атанас Пеканов ще отговаря на въпроси в рубриката „Властта говори! Открито“
Вицепремиерът Атанас Пеканов ще отговаря на въпроси в рубриката „Властта говори! Открито“