НОВИНИ

На днешния ден преди 5 години се проведе референдумът за Брекзит

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:45, 23.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
БРЕКЗИТ
Слушай новината

На днешния ден преди 5 години британците се произнесоха на референдума за Брекзит. Близо 52% от гласувалите подкрепиха излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. Така страната стана първата и единствена напуснала Общността, след 47 години членство. Пет години по-късно Великобритания остава разделена по въпроса.

Противоречиви чувства изпитват британците пет години, след като гласуваха "за" Брекзит, 17 месеца, след като излизането от ЕС влезе в сила и шест месеца след първите конкретни последици от развода.

През януари 48% от британците определяха раздялата с Общността като грешка, докато 40 на сто - като нещо добро за страната.

През май тенденцията се обърна. Към средата на юни надделява усещането, че Лондон не води добре преговорите с Брюксел.

През 2016-а 75% от жителите на Бостън, графство Линкълншър, гласуваха за Брекзит. Какво мислят днес?

"Гласувах за излизане. Мисля, че сме голяма страна и можем да оцелеем и сами", заяви Рейчъл Чембърс, 53 г.

"Очаквам ирландския си паспорт, за да не чакам по опашки на летищата и за да продължа да се чувствам част от Европа", отбеляза Джералдин Бюканън, пенсионерка.

Преди пет години 74% от гласоподавателите в Единбург подкрепиха оставането на Великобритания в ЕС. За мнозина пандемията измести фокуса и затова ефектът от Брекзит все още не се усеща. Усилват се сепаратистките настроения.

"Бих искала независимост за Шотландия. Надявам се да предоговорим връщане в Европа", споделя Даян Уилис, университетски преподавател.

"Нищо не се е променило съществено. Само някои неща са малко по-скъпи, но животът като цяло е същият, цените също", смята Роб Мардсън, студент.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прогнозира, че възстановяването на британската икономика след ковид кризата може да се окаже по-проблематично.

Не е сигурно каква ще е загубата на влияние във финансовата сфера, след като гигантите в сектора започнаха да се местят от лондонското Сити към други европейски столици като Амстердам, Париж и Франкфурт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С поглед към Токио: Стойка Кръстева се прицели в медалите на Олимпиадата
С поглед към Токио: Стойка Кръстева се прицели в медалите на Олимпиадата
По-високи пенсии: Правителството одобрява проекта за увеличение на пенсиите
По-високи пенсии: Правителството одобрява проекта за увеличение на пенсиите