НОВИНИ

Националният отбор по волейбол за мъже до 22 г. няма да участва на европейското първенство

Европейската конфедерация по волейбол взе решение в ущърб на България

андреа буратини сме сред добрите европа
Снимка: БФ Волейбол, Start-photo.bg
bnt avatar logo
от БНТ
13:23, 01.12.2023
Чете се за: 02:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Националният отбор на България по волейбол за мъже под 22 години няма да участва на европейското първенство през 2024 г. Шампионатът, който е планиран за 9-14 юли, ще се проведе в Нидерландия.

Българска федерация волейбол (БФВ) чака повече от три месеца решението на Европейската конфедерация по волейбол (CEV), която трябваше да преизчисли класирането от европейската квалификация в Марсиковетере (Италия), проведена през юли тази година. В нея България игра в група А заедно с Черна гора, Люксембург и домакина и фаворит Италия. По регламент класиране добиваха първите отбори от петте квалификационни групи, както и двата най-добри втори.

"Трикольорите", водени от Андреа Буратини, завършиха на второ място след две победи и едно поражение, както и актив от 6 точки. Единствената загуба дойде срещу основния съперник на тима през последните години в тази възраст – Италия (0:3). "Скуадра" зае първото място в потока.

Все пак България можеше да си осигури билет за европейското първенство като втория най-добър тим. Заради неучастието на Израел в група D от CEV се забавиха с повече от три месеца изчисляването на крайното класирането и тълкуването на регламента на шампионата. За съжаление в крайна сметка то е в ущърб на българския тим. Системата за подреждане дава предимство на Унгария, поради по-добър точков коефициент, на база на служебна победа срещу отбора на Израел (неявил се на квалификацията).

БФВ отчита това развитие като крайно неблагоприятно, предвид утвърдената вече традиция, този състав да се връща с медал от големи международни форуми. В същото време обаче, вниманието и очакванията се насочват към представителния тим и очакванията за включване на все повече състезатели от този състав в състезанията му през следващите години.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Части на Велико Търново от три седмици са без парно
Части на Велико Търново от три седмици са без парно
Областният управител на Бургас ще сезира прокуратурата за падналата "велоалея" до "Сарафово"
Областният управител на Бургас ще сезира прокуратурата за падналата "велоалея" до "Сарафово"