НОВИНИ

Над 100 000 подписа за промени в социалното законодателство внесоха синдикатите

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
11:55, 29.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

По-високо заплащане на извънредния и нощния труд искат синдикатите. Те настояват и за промени в Кодекса на труда, с които да се регламентира в кои производства може да се работи със сумирано изчисляване на работното време. Лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" внесоха над 100 000 подписа в социалното министерство.

От 2007-а година за всеки час нощен труд работниците получават по 25 стотинки към заплатата. Мирослав работи в заведение. Има смени до полунощ. "Няма допълнително заплащане, както през останалите часове", казва той.

Според синдикатите около 400 000 души у нас полагат нощен труд. Предвижда се заплащането да се увеличи.

Деница Сачева - министър на труда и социалната политика: 0.15% от минималната работна заплата да бъде допълнително възнаграждение за нощния труд и не по-малко от 1 лев.

По-високата ставка няма да затрудни собствениците на нощни заведения. "Не е нещо, което ще ни натовари кой знае колко бюджета", коментира Валентин Димитров, който е управител на заведение.

Според синдикатите увеличението на нощния труд не е достатъчно.

Пламен Димитров - президент на КНСБ: Нощният труд трябва да бъде свързан с основната заплата, а не с минималната.

Димитър Манолов - президент на КТ "Подкрепа": Ще продължим да настояваме за ограничаване на полагането не само на нощен труд, а и на извънреден такъв. Тъй като с това сериозно се злоупотребява.

Злоупотреби имало при отчитането на труда на работниците със сумирано изчисляване на работното време, твърдят синдикатите. За това искат само денонощните производства да работят по този начин.

Пламен Димитров - президент на КНСБ: Ние не предлагаме да се договаряме с работодателите - ясно да се разбере. Ние не предлагаме дори да се договаряме с министерството на труда. Предлагаме правни аргументи и изискваме да се спазва законодателството, което е нарушавано над 20 години в България.

Социалният министър обясни, че се предвижда предприятията да могат да въвеждат сумирано изчисляване на работното време до 4 вместо 6 месеца, както е в момента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Не бързам с действията си относно Пламен Узунов, защото не вярвам в безпристрастността на прокуратурата
Румен Радев: Не бързам с действията си относно Пламен Узунов, защото не вярвам в безпристрастността на прокуратурата
Морският юли идва. Какви температури да очакваме?
Морският юли идва. Какви температури да очакваме?